IS sto bak selvmordsangrep mot moské i Kandahar

Blod på gulvet vitner om fredagens terrorangrepet mot en sjiamuslimsk moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept. Foto: AP / NTB
Blod på gulvet vitner om fredagens terrorangrepet mot en sjiamuslimsk moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for fredagens selvmordsangrep mot en moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To selvmordsbombere fra Den islamske staten i Khorasan-provinsen (IS-K) sto bak angrepet mot den sjiamuslimske moskeen, heter det i en kunngjøring lagt ut i gruppas Telegram-kanal.

IS-K er betegnelsen IS i Afghanistan benytter om seg selv, med henvisning til den historiske Khorasan-provinsen som dekket mye av Afghanistan, Iran og Sentral-Asia i middelalderen.

Vakter skutt

Tre sikkerhetsvakter ved moskeen ble skutt da de forsøkte å stanse de to selvmordsbomberne fra å ta seg inn i moskeen.

En av angriperne lyktes med å ta seg inn i bønnerommet, der han utløste en sprengladning. Den andre utløste sprengladningen i en folkemengde utenfor.

Fire store angrep

Fredagens moské-angrep var det fjerde store IS-angrepet siden Taliban kom til makten 1. august. For én uke siden gjennomførte IS et tilsvarende angrep mot en sjiamuslimsk moské i Kunduz-provinsen der rundt 60 mennesker ble drept.

IS består i likhet med Taliban av sunnimuslimer, men de to gruppene er bitre fiender og kjemper mot hverandre.

Sjiamuslimer utgjør rundt 10 prosent av Afghanistans befolkning, og mange av dem tilhører landets hazara-minoritet.