Kinesiske romfarere framme på Kinas romstasjon

Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet Jiuquan i Gobiørkenen. Foto: Li Gang / Xinhua / AP / NTB
Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet Jiuquan i Gobiørkenen. Foto: Li Gang / Xinhua / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre kinesiske astronauter gjennomførte lørdag en vellykket oppskytning til den kinesiske romstasjonen Tiangong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romfartøyet Shenzhou-13 med de tre romfarerne – to menn og en kvinne, ble skutt opp fra et oppskytningsfelt i Gobiørkenen natt til lørdag lokal tid, og rundt seks og en halv time senere koblet den seg til romstasjonen. Tre timer etter det tok de seg inn i romstasjonen.

De tre er den andre gruppa med romfarere som sendes opp til romstasjonen som Kina er i ferd med å bygge, og som skal være ferdig om tre måneder.

Et av astronautenes mål er å sette ny rekord for Kinas romfartsprogram CMS ved å tilbringe seks måneder i verdensrommet. Forrige rekord er på tre måneder.

De skal sette opp utstyr og teste teknologien for framtidig utbygging av romstasjonen, og i løpet av tiden de er der, skal de også foreta flere romvandringer utenfor kapselen.

– Romstasjonen kan bli en plattform for internasjonalt samarbeid, inkludert felles romfart, når den står ferdig neste år, sier visedirektør for Kinas romfartsprogram, Lin Xiqiang.

Astronauter fra 15 land har vært om bord på den internasjonale romstasjonen (ISS), som USA og Russland står bak, men ingen kinesiske på grunn av amerikansk motstand.