Sydney dropper hotellkarantene

Reisende møtes av soldater på flyplassen i Sydney og sendes til karantenehotell. Fra 1. november oppheves kravet om hotellkarantene. Foto: Mark Baker AP / NTB
Reisende møtes av soldater på flyplassen i Sydney og sendes til karantenehotell. Fra 1. november oppheves kravet om hotellkarantene. Foto: Mark Baker AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sydney og delstaten New South Wales i Australia opphever fra neste måned kravet om hotellkarantene for alle som reiser inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias grenser har vært stengt i 19 måneder for å hindre spredningen av koronaviruset. Det har blant annet betydd at titusener av australiere er strandet i utlandet uten mulighet for å komme hjem.

Med gjeldende regler må alle som reiser inn i Australia ha en god grunn til å få tillatelse, og må dessuten ut med tusener av dollar til et 14 dager langt opphold, isolert på et rom på et karantenehotell.

Statsminister Dominic Perrottet i New South Wales sier at fra 1. november vil alle som er fullvaksinert, måtte teste seg før de går om bord i flyet, men ved ankomst i Sydney vil de ikke lenger måtte gå i karantene.

Åpner raskere

Dermed ligger det an til at Australia åpner opp raskere enn planlagt. Den opprinnelige planen gikk ut på at grensene skulle åpnes gradvis, og at bare australiere og folk med permanent opphold ville slippe inn i første omgang. De ville måtte i karantene hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men åpningen gjelder ikke alle delstatene. Blant annet vil Western Australia med Perth fortsatt holde grensene lukket, og det er uklart om folk som lander i Sydney, vil kunne reise videre til andre delstater som ikke er gjenåpnet.

Sydney har vært nedstengt i over 100 dager og opphevet først nedstengningen mandag slik at de 73 prosent som nå er fullvaksinert, kan gå på restaurant, til frisør og på shopping.

Hovedstaden Canberra opphevet sin nedstengning fredag etter at 99 prosent av alle over tolv år er vaksinert med minst en dose, og 76 prosent er fullvaksinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullvaksinerte

New South Wales blir den første delstaten til å åpne grensene siden den blir den første som når målet om at 80 prosent av dem over 16 skal være fullvaksinert.

Den australske regjeringen opplyste for to uker siden at vaksinerte australiere fra november kan reise utenlands igjen, for første gang siden mars i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Scott Morrison har ennå ikke sagt når Australia kan ønske turister velkommen igjen, men sier det ikke blir i år.

Prioriteringer

Etter australske borgere og permanent bosatte er det faglærte innvandrere og studenter som får prioritet i første omgang framfor utenlandske turister.

Da koronapandemien begynte i fjor, stengte Australia grensene nesten fullstendig og lyktes lenge med å holde smitten nede slik at folk kunne leve tilnærmet normalt.

Men siden få var vaksinert, måtte det innføres streng nedstengning da smitten likevel begynte å spre seg tidligere i år.