Taliban advarer mot strøm av økonomiske flyktninger

Taliban-soldater vokter Serena-hotellet i Kabul, som er populært blant utlendinger som besøker den afghanske hovedstaden.
Taliban-soldater vokter Serena-hotellet i Kabul, som er populært blant utlendinger som besøker den afghanske hovedstaden. Foto: Ahmad Halabisaz / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ikke omverdenen opphever sanksjonene mot Afghanistan, kan det føre til en strøm av økonomiske flyktninger fra landet, advarer Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presset fra omverdenen kan også bidra til å undergrave sikkerheten, advarte Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi da han tirsdag møtte diplomater fra EU og USA i Qatar.

– En svekkelse av den afghanske regjeringen tjener ingen, for de negative følgene av dette vil direkte ramme sikkerheten i verden og føre til mange økonomiske migranter fra landet, sa han under møtet.

Taliban grep makten i Kabul i august, men sliter med å stabilisere landet. De nye makthaverne er under angrep fra den mer ytterliggående islamistgruppen IS, og Afghanistans økonomi er hardt rammet av internasjonale sanksjoner.

Tom statskasse

Statskassen er tømt, landets banker er i ferd med å gå tomme for penger og offentlige ansatte har ikke fått lønn på flere måneder. Muttaqis budskap under møtet med de vestlige diplomatene var derfor klart:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi oppfordrer omverdenen til å oppheve sanksjonene og la bankene våre få operere normalt slik at hjelpeorganisasjoner og regjeringen kan betale lønn til sine ansatte og få internasjonal støtte, sa han.

Lover humanitærhjelp

Både EU og USA har lovet humanitærhjelp til Afghanistan, men understreker at pengene ikke vil bli kanalisert gjennom de nye makthaverne.

Sist Taliban styrte var Afghanistan preget av brutal kvinneundertrykkelse og andre grove brudd på menneskerettighetene, og vestlige ledere frykter en gjentakelse av dette.

Europeiske land frykter også at en økonomisk kollaps i Afghanistan vil føre til en strøm av flyktninger og migranter fra landet, og det samme gjør nabolandene Pakistan og Iran.