Romania stanser ikke-akutte operasjoner: – Som et oversvømmet Noahs ark

Mandag var det til sammen kun tre ledige plasser på Romanias intensivavdelinger Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB
Mandag var det til sammen kun tre ledige plasser på Romanias intensivavdelinger Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlige sykehus i Romania, som er hardt rammet av en coronabølge, fylles til bristepunktet. Operasjoner som ikke regnes som akutte, er derfor satt på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltaket vil gjelde i en måneds tid og helsepersonell vil bli omplassert, opplyser landets assisterende helseminister Raed Arafat.

Antallet nye daglige coronatilfeller i landet er blitt mangedoblet på kort tid, og mandag var det til sammen kun tre ledige plasser på landets intensivavdelinger.

Vaksinegraden i Romania er den nest lavest i EU. Knapt hver tredje innbygger har fått minst en dose med coronavaksine. Til nå har 37.000 coronasmittede mennesker dødd gjennom pandemien.

Nestleder i Romanias intensivavdelingsforbund, Dorel Sandesc, beskriver situasjonen på avdelingene som et «helvete», og han tror vi bare ser starten.

– Vi er som et oversvømmet Noahs ark, med folkemengder som desperat forsøker å klamre seg fast til, sier han.

Før helgen omkom sju personer i en brann et sykehus for smittsomme sykdommer i byen Constanta i Romania. Alle dødsofrene var innlagt på sykehusets intensivavdeling. Sykehusbrannen var den tredje på under et år som krever menneskeliv i Romania.

I snitt bruker Romania litt over 5 prosent av bruttonasjonalproduktet på helsevesenet. Dette er den laveste andelen av alle landene i EU.