Fransk-britisk fiskerikrangel trappes opp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia har innvilget kun 12 av 47 søknader om fiskeritillatelse i territorialfarvannet fra småbåter fra EU. Det vekker fransk sinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike truer onsdag med gjengjeldelse etter avslag på så mange fiskeritillatelser etter brexit. Franske trålere varsler blant annet både nye protester og en mulig eksportblokade.

Det har vært høy temperatur i en pågående fiskerikonflikt mellom Storbritannia og Frankrike i flere måneder. Fiskerettigheter for EU-båter i britisk farvann var et svært vanskelig forhandlingstema mellom London og Brussel da brexitavtalen ble utformet.

Konflikten blusset opp igjen tirsdag da det ble kjent at kun 12 fikk godkjent lisensene. Onsdag avviste også kanaløya Jersey 75 søknader fra franske båter, og ga 31 midlertidige lisenser.

Den franske regjeringens talsperson Gabriel Attal kaller avgjørelsen for helt uakseptabel og ugyldig. De mener britene handler i strid med brexitavtalen.

– Vi kommer til å fortsette å intensivere arbeidet med EU-kommisjonen for å gå videre i denne saken, og også for å se på mulige gjengjeldelsestiltak som kan iverksettes hvis avtalen ikke blir respektert, sier Attal.