Lava har strømmet ut i havet ved La Palma

Lava strømmer fra vulkanen Cumbre Vieja på kanariøya La Palma. Tirsdag kveld nådde lavaen havet. Det kan føre til utslipp av farlige gasser.
Lava strømmer fra vulkanen Cumbre Vieja på kanariøya La Palma. Tirsdag kveld nådde lavaen havet. Det kan føre til utslipp av farlige gasser. Foto: Saul Santos / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lava som har strømmet ut etter utbruddet fra vulkanen på kanariøya La Palma, har nådd havet. Det har skapt en stor sky av gass som beveger seg vekk fra land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er frykt for dannelse av giftig og etsende gass idet lavaen treffer havet, og beboere i den nærliggende kystlandsbyen Tazacorte har blitt bedt om å holde seg inne. Et vitne sier til Reuters at det oppsto en sky da lavaen nådde vann.

– Det er sterk vind i området som blåser gassene utover mot havet, noe som gjør faren for lokalbefolkningen mindre, sier myndighetstalsperson Rubén Fernández til Spanias offentlige radiokanal.

Videobilder viste lavaen som nådde vann, og store mengder gass og damp som steg opp.

Eksperter fra Kanariøyenes vulkanologinstitutt Involcan har advart mot at idet lavaen kommer i kontakt med vannet, vil skyer av giftig gass bli skutt opp i lufta, og at det vil bli eksplosjoner og «skuddaktig» oppsprekking av den smeltede steinen.

– Inhalering eller kontakt med etsende gasser og væsker kan irritere huden, øynene og luftveiene og kan medføre pustevansker, særlig hos mennesker med kroniske luftveissykdommer, heter det fra Involcan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øya ble tidligere tirsdag erklært som katastrofeområde av spanske myndigheter. Regjeringen har gitt 10,5 millioner euro, tilsvarende drøyt 106 millioner norske kroner, i nødhjelp til de rammede.

Pengene går til finansiering av 107 leiligheter og til å dekke utgifter for folk hvis boliger har blitt slukt av lavaen.

Til nå har nesten 600 bygninger blitt ødelagt. Antall evakuerte har sunket til 5.600 etter at enkelte har fått dra hjem igjen.

Lokale myndigheter tror utbruddet i vulkanen Cumbre Vieja, som startet 19. september, har gjort skader for flere hundre millioner euro.