Kinesiske strømkutt rammer private og næringsliv

Damp stiger til værs fra kjøletårn ved et kullkraftverk i Nanjing i provinsen Jiangsu mandag. Myndighetene har den siste tiden tatt i bruk strømkutt som tiltak for å overholde landets utslippsmål. Stigende priser og kullmangel er også en forklaring.
Damp stiger til værs fra kjøletårn ved et kullkraftverk i Nanjing i provinsen Jiangsu mandag. Myndighetene har den siste tiden tatt i bruk strømkutt som tiltak for å overholde landets utslippsmål. Stigende priser og kullmangel er også en forklaring. Foto: AP

Bedrifter og privatkunder i provinser og regioner som til sammen står for 66 prosent av Kinas BNP, har de siste månedene blitt rammet av strømkutt.

I hovedsak er det tunge industrielle brukere som har blitt rammet av strømbruddene, ifølge Bloomberg Intelligence.

Millioner av private hjem har også blitt rammet.

Analytikere i det japanske finanshuset Nomura sier strømkuttene henger sammen med kinesiske myndigheters mål om å overholde karbonutslippsmål, samt stigende priser og mangel på kull.

Investeringsbanken og meglerhuset Goldman Sachs nedjusterer som følge av strømbruddene sin prognose for Kinas økonomiske vekst i år fra 8,2 prosent til 7,8 prosent.

Personvernpolicy