Krevende uke i vente i Kongressen

Kongressen i Washington mandag morgen. Det er duket for en krevende uke i amerikansk politikk, der en rekke viktige saker går inn i en avgjørende fase. Foto: J. Scott Applewhite / Ap / NTB
Kongressen i Washington mandag morgen. Det er duket for en krevende uke i amerikansk politikk, der en rekke viktige saker går inn i en avgjørende fase. Foto: J. Scott Applewhite / Ap / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Biden står overfor en avgjørende uke. Demokratene i Kongressen prøver å få gjennom store reformer og samtidig hindre at statsapparatet stenges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bidens store infrastrukturprogram og programmer for sosiale reformer nærmer seg endelig avstemning i Representantenes hus og Senatet. Den totale prislappen er på flere tusen milliarder dollar.

Samtidig må mer presserende problemer løses. Et flertall må stille seg bak et budsjett som sikrer fortsatt finansiering av statsapparatet. Skjer ikke det, kan deler av det måtte stenges ned.

Enda større konsekvenser kan det få hvis det ikke blir enighet om å øke USAs gjeldstak enda en gang. Det vil sende sjokkbølger gjennom økonomien og finansmarkedene hvis USA ikke klarer å oppfylle sine finansielle forpliktelser. Finansminister Janet Yellen har advart mot «katastrofale konsekvenser» hvis det skjer.

Sier nei

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell har helt avvist å øke eller sette til side gjeldstaket, skriver Washington Post. Målet er å stanse Bidens forsøk på å få gjennom ambisiøse politiske reformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene svarer på sin side med at de samarbeidet med Republikanerne om å øke gjeldstaket selv når tidligere president Donald Trump drev politikk de ikke støttet, som byggingen av et grensegjerde mot Mexico.

De legger nå press på Republikanerne ved å knytte sammen spørsmålet om gjeldstaket og finansieringen av statsapparatet.

Store planer

Bidens planer er ambisiøse: Gratis barnehage og subsidier for småbarnsfamilier. Støtte til tannpleie og høreapparater for eldre gjennom Medicare. Forbedringer av infrastrukturen i alle delstater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lykkes han, kan det bli et avgjørende øyeblikk i hans presidentperiode. Men enkelt blir det ikke. Republikanerne lite villige til gi ham politiske seire. Biden selv trekker veksler på mange tiårs erfaring i Kongressen og ringer selv rundt for å forsøke å påvirke representantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han fikk en påfyllingsdose coronavaksine mandag, bekreftet Biden at han samme kveld og også tirsdag skulle ha samtaler for å forsøke å bringe prosessen videre.

– Du kjenner meg, jeg er født optimist. Vi skal få dette gjort, sa Biden.

Demokratisk motstand

Demokratene har flertall i begge kamrene i Kongressen, men i Senatet er det hårfine marginer. Partiet er avhengig av visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme for å få flertall.

Da kan motstand fra eget parti bli tungen på vektskålen. To demokratiske senatorer, Joe Manchin fra West Virginia og Arizonas Kyrsten Sinema, har signalisert at infrastrukturpakken på 3.500 milliarder dollar er for stor.