FBI: 30 prosents økning i drap i USA i 2020

Antallet drap i USA økte kraftig i 2020. Her har politiet sperret av et område etter et drap på Hawaii. Foto: Jamm Aquino/Honolulu Star-Advertiser via AP / NTB
Antallet drap i USA økte kraftig i 2020. Her har politiet sperret av et område etter et drap på Hawaii. Foto: Jamm Aquino/Honolulu Star-Advertiser via AP / NTB Foto: Jamm Aquino / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drap i USA økte med 30 prosent i 2020 sammenlignet med året før, ifølge FBI. Til sammen ble rundt 21.500 personer drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen i 2020 er den største årlige økningen siden FBI begynte å samle inn data på 1960-tallet, men drapstallene er fortsatt lavere enn de var på 80-tallet.

Eksperter sliter med å gi én tydelig forklaring på hvorfor drapstallene har økt kraftig.

– Det er en perfekt storm, sier politisjef Harold Medina i politimyndigheten i Albuquerque i New Mexico til New York Times.

Han viser til usikkerhet knyttet til koronapandemien, konsekvenser av protestene i 2020 og reformer som har gjort at varetektsfengslede personer i flere byer har blitt løslatt. Enkelte eksperter har også pekt på økt våpensalg.

– Vi kan ikke trekke fram én faktor som kan gi oss forklaring på hvorfor vi er der vi er nå, sier Medina.

Krisetid

Millioner av amerikanere har mistet livet som følge av koronapandemiens herjinger, og nedstenginger og usikkerhet har rammet det amerikanske samfunnet hardt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange har også mistet personer som står dem nært.

– Folk er desperate, de har få valg, og da tyr de til vold for å løse ting, sier Enrique Cardiel til New York Times.

Han er aktiv i lokalsamfunnet i nabolaget i Albuquerque som har høyest drapsrate.

Stort datagrunnlag

Drapsraten begynte å økte kraftig fra juni i fjor, og ingen del av landet ble spart. Delstaten Louisiana var fortsatt der det ble begått flest drap per innbygger.

Det foreligger ikke omfattende tall for 2021 så langt, men foreløpig statistikk fra de største byene antyder at drapstallene ikke vil avta i år.

77 prosent av drapene i 2020 ble begått med skytevåpen, noe som er en økning fra 74 prosent i 2019.

Statistikken er basert på data hentet inn fra rundt 16.000 offentlige etater og institusjoner.

I USA var det 6,5 drap per 100.000 innbygger i USA. Til sammenligning var det 35 per 100.000 i nabolandet i Mexico i samme år. I Brasil er tallet 27, i Russland 8, mens Frankrike og Tyskland hadde ett drap per 100.00 innbygger.