Norske forhandlere om Solbergs Venezuela-kritikk: – Synd om det blir oppfattet feil

<p>Den norske statsministeren kom i sin tale til FNs hovedforsamling natt til torsdag med skarp kritikk mot Venezuela: – Det er synd om partene oppfatter at dette rokker ved vår uavhengighet i forhandlingene, opplyser Utenriksdepartementet.</p><p>Foto: Stian Lysberg Solum / NTB</p>
Den norske statsministeren kom i sin tale til FNs hovedforsamling natt til torsdag med skarp kritikk mot Venezuela: – Det er synd om partene oppfatter at dette rokker ved vår uavhengighet i forhandlingene, opplyser Utenriksdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forhandlerne som legger til rette for samtaler mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela, mener det er synd om Erna Solbergs FN-tale blir oppfattet feil.

Den norske statsministeren kom i sin tale til FNs hovedforsamling natt til torsdag med kritikk blant annet rettet mot Venezuela.

– Tilbakegangen for demokratiet og menneskerettigheter bør bekymre oss alle. Vi ser grove menneskerettighetsbrudd i mange deler av verden . I Venezuela. Grusomhetene og konflikten i Tigray. Den forverrede humanitære situasjonen i Myanmar, inkludert for rohingyaene, for å nevne noen, sa Solberg i den forhåndsinnspilte talen.

Talen kan svekke troverdigheten til Norges rolle

Den norske diplomaten Dan Nylander snakket lørdag på en pressekonferanse i Mexico by. Der beklaget han deler at talen Erna Solbergs holdt for FNs hovedforsamling, ifølge NRK. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Foto: NTB
Den norske diplomaten Dan Nylander snakket lørdag på en pressekonferanse i Mexico by. Der beklaget han deler at talen Erna Solbergs holdt for FNs hovedforsamling, ifølge NRK. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Foto: NTB

Det gjorde Venezuela rasende, ifølge NRK , og diplomaten Dag Nylander sier til mexicanske medier at talen kan svekke troverdigheten til Norges rolle. Nylander sier samtidig at Norge forventer at partene snart viser framgang rundt forhandlingsbordet.

– Det er synd om partene oppfatter at dette rokker ved vår uavhengighet i forhandlingene, opplyser Utenriksdepartementet.

– De nylige uttalelsene i FN ikke bør tolkes som å være i strid med det

Utenriksdepartementet sendte også ut en melding natt til søndag, der det heter at Norge «bekrefter sitt engasjement for den venezuelanske forhandlingsprosessen i Mexico og fungerer som en upartisk tilrettelegger».

– Vi understreker at de nylige uttalelsene i FN ikke bør tolkes som å være i strid med det. Vår rolle er avhengig av full tillit fra partene, skriver UD på Twitter.

Regjeringen og opposisjonen i Venezuela møttes for første gang i Mexico i midten av august, og forhandlingene mellom dem ble gjenopptatt lørdag.

Personvernpolicy