«The Quad» møttes i Det hvite hus

President Joe Biden går til Quad-møtet sammen med Australias statsminister Scott Morrison (fra venstre), Indias statsminister Narendra Modi og Japans statsminister Yoshihide Suga i Det hvite hus i Washington. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden går til Quad-møtet sammen med Australias statsminister Scott Morrison (fra venstre), Indias statsminister Narendra Modi og Japans statsminister Yoshihide Suga i Det hvite hus i Washington. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederne for Japan, India og Australia møtte fredag president Joe Biden i USAs hovedstad Washington. Det var første gang «The Quad» holdt et fysisk toppmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen omtales ofte som ett av flere amerikanske initiativ for å demme opp for Kinas voksende makt og innflytelse. Men Kina sto ikke offisielt på dagsordenen for samtalene fredag.

I stedet diskuterte landene klimaendringene, pandemien og produksjon av coronavaksiner.

De ble enige om en plan for å forsyne Asia med 1 milliard coronavaksiner, der India bidrar med vaksinene, USA og Japan med finansiering og Australia med logistikk.

Konkret klimaplan

De ble også enige om at alle fire skulle legge fram ambisiøse kunngjøringer om utslippskutt på klimamøtet i Glasgow, og de samlet seg om en konkret klimaplan for shipping, fokusert på havnene Los Angeles, Mumbai, Sydney og Yokohama.

I tillegg drøftet de tilgangen på halvledere, som brukes i IT-industrien og er blitt en mangelvare, og de ble enige om å avholde et årlig toppmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministrene Rajendra Modi, Yoshihide Suga og Scott Morrison deltok alle på møtet. De hadde også digitale samtaler med Biden i mars i år, og den gang var Indias produksjon av coronavaksiner et av hovedtemaene.

«Fri og åpen»

Selv om Kina ikke ble nevnt, preget landet mye av møtet.

– Vi liberale demokratier tror på en verden som vektlegger frihet, og vi tror på en fri og åpen stillehavsregion, fordi vi vet at det gir en sterk, stabil og framgangsrik region, sa Australias statsminister Scott Morrison ved starten av møtet.

Frasen «fri og åpen» er blitt en kode for å uttrykke uro for Kinas voksende økonomiske, diplomatiske og militære tilstedeværelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette møtet viser det sterke samholdet mellom våre fire nasjoner og vår urokkelige forpliktelse til visjonen om en fri og åpen stillehavsregion, sa Japans statsminister Yoshihide Suga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratiet i forreste linje

Indias statsminister Narendra Modi hyllet landenes felles demokratiske verdier.

Biden, som ofte snakker om at demokratiene må styrkes i møte med mektige autokratier som Russland og Kina, sa at «The Quad» står i frontlinjen.

– Vi er fire store demokratier med en lang tradisjon for samarbeid. Vi vet hvordan vi skal få ting gjort, og vi er klar for en utfordring, sa han.

For Washington er gruppen en mulighet for å rette det utenrikspolitiske fokuset mot diplomatisk innsats etter tilbaketrekkingen fra Afghanistan etter 20 års krigføring.

Nytt samarbeid

I forrige uke presenterte USA det nye forsvarssamarbeidet Aukus sammen med Australia og Storbritannia.

Da ble det også kjent at Australia dropper planer om å kjøpe nye franske ubåter, og i stedet kjøper amerikanske atomubåter.

Kina satte lite pris på initiativet, og Frankrike reagerte med sinne. India og Japan mener imidlertid det er bra at Australia nå skal utstyres med atomubåter.