Livet etter Merkel – hvem tar nå lederrollen i EU?

Angela Merkel forlater snart EUs politiske arena Nå er spørsmålet hvem som vil fylle hennes lederrolle. Foto: AP / Markus Schreiber / NTB
Angela Merkel forlater snart EUs politiske arena Nå er spørsmålet hvem som vil fylle hennes lederrolle. Foto: AP / Markus Schreiber / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 15 år har Tysklands statsminister Angela Merkel hatt den klare lederposisjonen i EU. Hvem som nå skal overta, er ikke klart, selv om kandidatene er mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndagens valg til Forbundsdagen betyr et viktig skifte i Tyskland. Tyskerne får ny regjeringssjef for første gang siden 2005. Men også i EU vil Angela Merkels avgang få stor betydning.

Merkel har vært den mest dominerende politikeren i unionen siden hun kom til makten – og hun er jevnlig blitt kåret til en av verdens mektigste ledere.

Spekulasjoner om hvem som skal overta hennes rolle i EU, har pågått lenge.

Scholz eller Macron?

To navn som ofte nevnes, er Olaf Scholz, som er sosialdemokratenes statsministerkandidat i valget i Tyskland, og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den svenske EU-parlamentarikeren Tomas Tobé tror mest på at Macron seiler opp som Merkels arvtaker.

– Det er mye godt å si om Scholz, men selv om han skulle vinne valget, er han ingen Merkel. Jeg tror mer at Macron har muligheten til å bli den sterke lederen i EU hvis han lykkes med å bli gjenvalgt neste år, sier Tobé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron svakere enn Merkel

Normalt ville Frankrikes sittende president være en opplagt lederfigur, gitt den tunge rollen som Frankrike alltid spiller i EU.

Men Macron har langt fra samme tyngde som Merkel. Der Merkel, med sin forsiktighet, lyktes med å bygge bro over motsetningene mellom øst og vest, nord og sør, har Macrons mange initiativer ofte skapt uro og skepsis.

Vinner derimot Macron presidentvalget neste år, vil han trolig styrke sin posisjon.

Det er derimot mindre sannsynlig at en annen fransk president så raskt vil påta seg lederrollen i EU. Selv tidligere brexit-forhandler Michel Barnier, som har en sterk posisjon hos andre EU-ledere, vil neppe tre fram som en lederskikkelse med det samme. Meningsmålingene i Frankrike viser dessuten at han – i hvert fall foreløpig – ligger langt bak Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Von der Leyen

Da kan kanskje heller en annen tysker overta Merkels sterke stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som leder av EU -kommisjonen er Ursula von der Leyen allerede en tung aktør. Hennes popularitet er også stigende i EU.

I hjemlandet Tyskland blir hun imidlertid fortsatt sett på som ganske svak.

Spansk innflytelse kan øke

Tobé mener det er vanskelig å peke på andre kandidater fra andre land. Storbritannia er ute av bildet, og Italias statsminister Mario Draghi har en høyst usikker framtid.

Spania kan komme til å få en mer fremtredende rolle. Men Tobé tror kanskje mer på opposisjonslederen Pablo Casado fra høyrepartiet PP enn på sosialistenes statsminister Pedro Sánchez.

– Spania er et stort og viktig land i EU, men Sánchez har hatt store problemer innenlands. Derfor har han ikke stått klart fram på den europeiske scenen, sier Tobé.

Om to år er det valg i Spania, da vil bildet kanskje endre seg, legger han til.

Han tror likevel at det er Macron som vil tjene mest på at Merkel nå går av.