Luftslott og brutte løfter bak kollapsen som får verdens børser til å rase

Børsindekser over hele verden faller i frykt for at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skal kollapse.
Børsindekser over hele verden faller i frykt for at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skal kollapse. Foto: Vivian Lin / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har enorme gjeldsproblemer og står i fare for å gå konkurs, noe som påvirker det globale børsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymrede investorer, ansatte og leverandører beskriver et kaos internt i den kinesiske eiendomsgiganten.

Det en gang så mektige Evergrande har lenge vært selve symbolet på den kinesiske eiendomsforvaltningen. Selskapet har ridd på en flere tiår lang eiendomsbølge og har befestet seg i rundt 280 kinesiske byer.

Men nå er selskapet på randen av full kollaps som følge av en gjeld på svimlende 300 milliarder dollar, tilsvarende cirka 2.600 milliarder kroner. Dette har smadret selskapets kredittvurdering, aksjekurs og omdømme.

Selskapet sliter med å finne midler til å betale den enorme gjelden. De har tilbudt både eiendom og parkeringsplasser som nedbetaling av gjelden fremfor penger, men investorer har gitt denne planen det glatte lag.

– Det jeg vil ha, er kontanter. Jeg vurderer ikke denne planen, sier en investor ved navn Feng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftslott og brutte løfter

Flere tidligere ansatte og analytikere beskriver selskapets strategi den siste tiden som et luftslott. Tidligere ansatte sier de ble presset til å selge økonomiske produkter som skulle gi garanterte gevinster på opp mot ni prosent.

– De oppfordret oss sterkt til å styrke bedriftens yteevne og ga oss belønninger for det, sier en tidligere salgsansatt, som uttaler seg anonymt.

Det ble lovet store gevinster til investorer, blant annet i et prosjekt som ville bygge en turistby i Suzhou øst i Kina.

Byen skulle minne om en gammel europeisk landsby. Nå står uferdige bygninger i fare for å bli stående som spøkelsesbygg som aldri blir fullført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Investorer forteller at de ble presset til å gi selskapet rett til å underskrive dokumenter på deres vegne, og at de stolte på selskapets rykte.

En investor sier hun er forbløffet over de brutte løftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mistet alt

– Mange klienter puttet alle sine verdier og pensjonspenger i Evergrande fordi de stolte på at styreleder Xu Jiayin hadde kontroll, og de trodde at ingenting kunne gå galt, sier en ansatt i selskapet.

En annen ansatt sier at hun og hennes slektninger investerte 1,5 millioner yuan, tilsvarende 2 millioner kroner, etter lovnader om at dette ville gi avkastning.

– Nå har vi mistet alt, sier hun.

Utenfor selskapets hovedkontorer har flere samlet seg i håp om å få pengene de har krav på. Renholderen Wang Demei er en av dem, og hun har sovet på et underlag av papp.

Hun forsøker å få utbetalt lønn på vegne av 70 personer som har vært renholdere for selskapet. Hun har lånt penger fra lånehaier for å kunne betale noe av personellet.

– Vi kan ikke betale tilbake disse lånene, sier renholderen.

Påvirker hele verden

Eiendom står for en stor del av den totale kinesiske økonomien. Evergrandes mulige konkurs har sendt sjokkbølger rundt om i det globale børsmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringen er at en konkurs kan skape en snøballeffekt som kan ramme både resten av Kina og andre deler av verden.

– Eiendomsmarkedet har vært en svært viktig driver av den kinesiske økonomien. Hvis dette selskapet går konkurs, kan det gi signaler om at andre selskaper også kan gå konkurs i Kina, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til NRK.

Børser over hele verden falt mandag, deriblant hovedindeksen på Oslo Børs, som stupte 2,35 prosent ved stengetid.