Rapport: «Klimasjokk» fører til at tusenvis forlater hjemmene sine i Burundi

I dag er mesteparten av Burundi menneskeskapt savanne. Tilbakevendande tørke og flaum gjer det vanskeleg å dyrke jorda. Biletet er tatt i Nkonge.
I dag er mesteparten av Burundi menneskeskapt savanne. Tilbakevendande tørke og flaum gjer det vanskeleg å dyrke jorda. Biletet er tatt i Nkonge. Foto: Milda Nordbø Rosenberg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturkatastrofer forårsaket av klimaendringer har tvunget over 100.000 mennesker til å forlate hjemmene sine i Burundi de siste årene, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det nå «klimasjokk», og ikke lenger konflikt, som er hovedårsaken til at folk flytter bort fra landområdene i Burundi i Øst-Afrika, ifølge rapporten fra britiske Redd Barna.

Ifølge rapporten, som ble publisert mandag, har over 84 prosent av alle internt fordrevne i Burundi blitt fordrevet på grunn av høyere vannstand i Tanganyikasjøen, Afrikas nest største innsjø. Det har ført til oversvømmelser der flere hus og landbruksområder er ødelagt.

Spesielt barn har blitt hardt rammet av dette. Rapporten anslår at rundt 7.200 av de fordrevne er barn under ett år.

I tillegg får ikke eldre barn dratt på skole, og mange lever på kun ett måltid per dag, melder veldedighetsorganisasjonen.

Bønder Redd Barna har snakket med, sier oversvømmelsene har blitt kraftigere de siste årene.

En annen klimarapport fra FN i juni anslår at flom vil fordrive minst 2,7 millioner mennesker i Afrika hvert år i framtiden.