Vulkanutbrudd på La Palma – 300 evakuert

<p>Lava og røyk spys ut fra vulkanen på øya La Palma søndag. Minst 300 personer måtte forlate sine hjem da utbruddet oppsto. </p><p></p>
Lava og røyk spys ut fra vulkanen på øya La Palma søndag. Minst 300 personer måtte forlate sine hjem da utbruddet oppsto.  Foto: AFP / NTB

Flere kraftige eksplosjoner slynget ut lava da vulkanen på den spanske øya La Palma fikk utbrudd søndag. Minst 300 personer måtte forlate sine hjem.

Eksplosjonene truer lokalsamfunnet El Paso sør på øya, som er en av Kanariøyene. En stor svart og hvit røyksøyle stiger mot himmelen fra området.

Ifølge TV-stasjonen Canaris7 rammet vulkanutbruddet en del av øya som stort sett er ubebodd. Det er imidlertid uklart hvilken vei lavastrømmen vil ta.

Det er meldt om branner nær bebygde områder, og en stor askesky henger over området. Ifølge TV-kanalen RTVE er det minst fire såkalte «ventiler» i vulkanen, steder der ask, røyk og lava spys ut. Andre meldinger nevner seks.

Utenriksdepartementet kommer med en anbefaling til nordmenn på øya i forbindelse med vulkanutbruddet.

– Vi anbefaler nordmenn i området å følge med på lokale myndigheters råd i forbindelse med vulkanutbruddet og holde seg oppdatert på hva disse er til en hver tid. Vi oppfordrer også nordmenn til å følge rådene og anbefalingene som gis lokalt, sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde til Dagbladet.

Statsministeren på vei

Utbruddet kommer etter over en uke med ulmende seismisk aktivitet. En evakuering av spesielt sårbare personer var allerede i gang da utbruddet kom.

Ifølge Reuters ble rundt 40 personer med nedsatt mobilitet evakuert som en forholdsregel søndag. De ble flyttet fra landsbyer i området der jordskjelvaktiviteten er sterkest, til en militær utpost.

– Folk bes om å være ekstremt varsomme og holde seg unna området rundt krateret for å unngå unødvendig risiko, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

Spanias statsminister Pedro Sánchez sier at han skal dra til øya. Innenriksdepartementet opplyser at 200 redningsarbeidere har blitt mobilisert og er på vei med helikopter.

Jordskjelv registrert

Øya ligger på vulkanryggen Cumbre Vieja, og en rekke små jordskjelv har blitt registrert i området de siste dagene.

Søndag ble det registrert et skjelv med styrke på 3,8. Myndighetene advarer om at det kan komme enda sterkere skjelv. Forrige gang det var utbrudd på La Palma, var i 1971.

Myndighetene oppfordrer imidlertid innbyggerne for øvrig til å holde seg i ro, siden utbruddet ikke ser ut til å være spesielt eksplosivt så langt.

Ingen stor turistdestinasjon

Øya La Palma, som ikke må forveksles med Gran Canarias største by Las Palmas, ligger helt vest i øygruppen utenfor Marokko i Atlanterhavet.

Øya er ikke noen stor turistdestinasjon, i motsetning til flere av de andre øyene i regionen. Den har rundt 83.000 innbyggere, hvorav 35.000 bor i områder ikke langt unna vulkanen.

Personvernpolicy