California-guvernør ligger godt an når stemmelokalene åpner

Tirsdag avgjør velgerne i California om Gavin Newsom får fortsette som delstatens guvernør.
Tirsdag avgjør velgerne i California om Gavin Newsom får fortsette som delstatens guvernør. Foto: Ringo H.w. Chiu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokraten Gavin Newsom kjemper for å beholde guvernørjobben i California og ligger best an på meningsmålingene før tirsdagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne har ikke vunnet et guvernørvalg i vestkyststaten siden Arnold Schwarzenegger ble gjenvalgt i 2006. California er tradisjonelt en demokratisk høyborg, men republikanerne håper på politisk omveltning.

Newsom er bare litt over halvveis i sin første periode, men reglene i California åpner for såkalte tilbakekallingsvalg. Det innebærer at borgerne gjennom en underskriftskampanje kan kreve nyvalg. Da Newsom ble fotografert uten munnbind i bursdagen til en venn og lobbyist, satte det fart i en kampanje om å kreve hans avgang.

I tillegg til demokratenes generelt sterke posisjon i California, ligger Newsom godt an på målingene før stemmelokalene åpner tirsdag. Men før det har over 8 millioner av delstatens 22 millioner stemmeberettigede forhåndsstemt per post. Ingen av de andre kandidatene trenger å få flere stemmer enn Newsom; dersom over 50 prosent sier «ja» til å fjerne guvernøren, vinner den av de 45 kandidatene som får flest stemmer.

– Selv om meningsmålingene ser bedre ut, er vi veldig tydelige på at du ikke kan ta noe for gitt, sa talsmann Steve Smith i California Labor Federation, som støtter Newsom, nylig.