Taliban avviser rykter om nestleders død

Mulla Abdul Ghani Baradar under en fredskonferanse i Moskva i mars. Baradar, som er utpekt som visestatsminister i Talibans nye regjering, er ikke blitt sett offentlig i det siste. Taliban avviser imidlertid rykter om at han er død. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB
Mulla Abdul Ghani Baradar under en fredskonferanse i Moskva i mars. Baradar, som er utpekt som visestatsminister i Talibans nye regjering, er ikke blitt sett offentlig i det siste. Taliban avviser imidlertid rykter om at han er død. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Talibans talsmann har rykket ut for å avvise rykter om at en sentral leder, Abdul Ghani Baradar, er død.

Talsmannen, Mohammed Naeem, skriver i en Twitter-melding at rykter om at Baradar er død er «fiendtlig propaganda». Ingenting har hendt med ham, ifølge Naeem.

En lydmelding som skal stamme fra Baradar, som nylig ble utpekt som visestatsminister i Talibans foreløpige regjering, er også lagt ut.

– Jeg på en reise utenfor Kabul om dagen og har det bare bra, takk Gud, lyder det i meldingen.

Verken Baradar eller Talibans leder Haibatullah Akhundzada er blitt sett i Kabul, noe som har ført til spekulasjoner blant innbyggerne om de faktisk er i live, skriver The Guardian. Spekulasjonene går blant annet ut på at Baradar skal ha blitt drept eller alvorlig såret i en krangel med en annen Taliban-leder om maktfordelingen i departementene.

Mens Haibatullah Akhundzada har hatt en tilbaketrukket rolle, har Baradar lenge vært en synlig skikkelse som blant annet har deltatt i forhandlinger med USA.

Taliban holdt dødsfallet til sin tidligere leder, mulla Omar, hemmelig i flere år etter han døde i 2013.

Personvernpolicy