Journalister ble tatt av Taliban: – Jeg trodde livet mitt var over

Journalistkollegaene Nemat Naqdi og Taqi Daryabi ble tatt av Taliban mens de dekte en demonstrasjon i Kabul.
Journalistkollegaene Nemat Naqdi og Taqi Daryabi ble tatt av Taliban mens de dekte en demonstrasjon i Kabul. Foto: Emmanuel Duparcq / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har sjokkerende beretninger fra journalister i Afghanistan kommet frem i lyset. To av dem ble arrestert av Taliban mens de dekte en demonstrasjon i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video journalist Nemat Naqdi og kollegaen Taqi Daryabi fra den afghanske nyhetskanalen EtilaatRoz var ute i Kabuls gater onsdag for å dekke en protest for kvinners rettigheter. Idet de ankom området utenfor en politistasjon ble de arrestert og tatt med inn i et bakrom.

– De slo meg med voldsom kraft, og jeg var overbevist om at livet mitt var over, forteller Naqdi til CNN.

Nemat Naqdi trodde ikke han skulle komme fra politistasjonen i live. Foto: Bernat Armangue / AP/NTB
Nemat Naqdi trodde ikke han skulle komme fra politistasjonen i live. Foto: Bernat Armangue / AP/NTB

– De trødde på hodet mitt

Naqdi ble senere løslatt med en arm han ikke kunne bevege, et hovent blodrødt øye og uten evnen til å høre. Nå, flere dager senere, mangler han fortsatt hørsel på det ene øret.

– De la meg i bakken og trødde på hodet mitt. Jeg prøvde desperat å vri meg unna og tryglet dem om å slå meg andre steder i stedet. Jeg ante ikke om nakken eller ryggen min var brukket eller ikke, forteller Naqdi.

Journalistene er nå tilbake på jobb og bildene i saken er tatt av deres kolleger på kontoret i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de to journalistene er det svært sannsynlig at Taliban vil fortsette å utøve vold mot journalister dersom jobben de gjør truer deres regjering. CNN har forsøkt å komme i kontakt med Taliban angående saken, men har ikke fått svar.

Flere hundre er forsvunnet

Naqdi og Daryabi er 2 av totalt 14 journalister som ble arrestert under forrige ukes demonstrasjoner i Kabul. Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) ble minst seks av dem utsatt for variende grad av vold og tortur.

– Taliban må øyeblikkelig løslate journalister i Afghanistan og stanse all vold mot dem. Pressen skal få arbeide uavhengig og fri fra frykt for forfølgelse, skriver CPJ i sin rapport.

I tillegg til de 14 journalistene anslår CPJ at en plass mellom 300 og 500 sivile som deltok i demonstrasjonene ble arrestert. Man har ikke kontroll på hvor de arresterte befinner seg.