Nytt romteleskop klar til oppskyting i desember

Astronomene håper på en ny æra for oppdagelser når romteleskopet James Webb skytes opp 18. desember.

Det ambisiøse prosjektet har kostet 10 milliarder dollar og blitt sterkt forsinket. Men nå er det klart at teleskopet skal skytes opp fra det europeiske romsenteret CSG i Fransk Guyana noen dager før jul.

James Webb-teleskopet er et samarbeid mellom amerikanske Nasa, europeiske Esa og canadiske Csa. Det skal bli arvtakeren til det velkjente Hubble-teleskopet, som ble utplassert i 1990, og har gjort mer enn 1,5 millioner observasjoner av fenomener i universet.

Forskerne skal blant annet bruke det langt større og kraftigere teleskopet til å observere de første stjernene og galaksene som tok form for 13,5 milliarder år siden, etter «det store smellet». Leting etter planeter rundt fjerne stjerner blir også en sentral oppgave.

Personvernpolicy