IAEA: Iran øker lagrene av høyanriket uran

Flagget med logoen til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA foran hovedkvarteret i Wien. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
Flagget med logoen til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA foran hovedkvarteret i Wien. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har økt sine lagre av høyanriket uran, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tråd med atomavtalen fra 2015 skulle ikke Iran anrike uran til en anrikingsgrad over 3,67 prosent. En anrikingsgrad på 90 prosent regnes som nødvendig for bruk i atomvåpen.

I en rapport som ble offentliggjort tirsdag, anslår IAEA at Iran nå har 84,3 kilo uran anriket til 20 prosent. I en rapport fra mai ble det anslått at Iran hadde 62,8 kilo.

Landet antas også å ha 10 kilo uran anriket til 60 prosent, opp fra 2,4 kilo.

IAEA sier også at deres aktiviteter i Iran er blitt undergravet. Iranske myndigheter har stanset en del av FN-organets inspeksjoner som et svar på USAs gjeninnføring av sanksjoner mot landet.

– Siden 23. februar 2021 har byråets virksomhet for verifisering og overvåking blitt undergravet som et resultat av Irans beslutning om å stanse implementeringen av forpliktelsene knyttet til den kjernefysiske virksomheten, heter det i rapporten.