Opposisjonen i Russland advarer om storstilt valgjuks

Appen «Smart Voting» ble mandag blokkert av russiske myndigheter. Den ga råd om hvordan folk kunne stemme taktisk for å ramme regjeringspartiet. Foto: AP / NTB
Appen «Smart Voting» ble mandag blokkert av russiske myndigheter. Den ga råd om hvordan folk kunne stemme taktisk for å ramme regjeringspartiet. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre enn to uker før parlamentsvalget i Russland advarer opposisjonen om sannsynligheten for massiv manipulasjon av den digitale stemmegivningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivan Zjdanov, en av den nærmeste allierte til den fengslede Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj, sier til radiokanalen Echo at han venter omfattende valgjuks.

Russere har fra før liten tiltro til landets valgsystem, forklarer Zjdanov.

– Under disse omstendighetene er det en forbrytelse å utvikle et system som fører til enda lavere tiltro, sier han.

I noen regioner i Russland kan velgerne for første gang avlegge sin stemme elektronisk. Den nye ordningen blir hyppig annonsert, og det lokkes med store premier, som leiligheter og biler, av dem som benytter seg av digitale stemmegivning.

Mange i opposisjonen frykter resultatet av valget 17. til 19. september på denne måten blir enklere å manipulere. I Moskva alene har allerede 1,5 millioner innbyggere registrert seg for å stemme digitalt, ifølge offentlige tall.

Russiske mediemyndigheter blokkerte mandag appen og nettsiden «Smart Voting», som Navalnyjs tilhengere har utviklet for å gi råd om hvordan folk kan stemme taktisk for å ramme kandidater som er støttet av regjeringspartiet.