Japan vil styrke forsvaret – frykter Kina og Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans forsvarsminister ba tirsdag om støtte til et budsjett på over 400 milliarder kroner for en omfattende styrking av landets forsvarsevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt spenning i forholdet mellom Japan på den ene siden og Kina og Nord-Korea på den andre ligger til grunn for de massive økningene i Japans forsvarsbudsjett.

– Sikkerhetssituasjonen rundt landet vårt forverres i økende takt, går det fram av forsvarsdepartementets begrunnelse for budsjettøkningen.

I planene som ble lagt fram sammen med budsjettforslaget, ligger det at Japan vil bygge fem krigsskip og en ubåt, samt kjøpe 12 F-35 jagerfly. Forsvarsmyndighetene vil også styrke forsvarsevnen i verdensrommet og i cyberspace.

Landets forsvarsbudsjett har økt jevnt det siste tiåret. Budsjettet, som gjelder fra april neste år, er på 5,48 trillioner yen, drøyt 430 milliarder kroner. Det er en økning fra 5,3 trillioner yen som ble det vedtatte budsjettet for inneværende regnskapsår.

Til sammenligning har det kinesiske forsvarsbudsjettet vokst i takt med den økonomiske utviklingen i landet og ble i 2020 anslått til å være godt over 2.000 milliarder kroner. Samtidig frykter Japan også de stadig pågående forsøkene fra Nord-Korea med å utvikle langtrekkende atomraketter.