USA ødela flere titall fly og kjøretøy før de forlot Afghanistan

Et Chinook-helikopter blir lastet om bord et C-17 Globemaster-transportfly før amerikanerne forlot Afghanistan. Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall militærfly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan. Foto: Pentagon via AP / NTB
Et Chinook-helikopter blir lastet om bord et C-17 Globemaster-transportfly før amerikanerne forlot Afghanistan. Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall militærfly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan. Foto: Pentagon via AP / NTB Foto: NTB

Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall fly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan.

Ifølge general Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, ble 73 fly som allerede var på Hamid Karzai-flyplassen «demilitarisert» eller uskadeliggjort av amerikanske soldater i løpet av de to ukene siden evakueringen startet.

– De flyene vil aldri fly igjen. De kommer aldri til å være i stand til å bli fløyet av noen, sa han.

– De fleste av dem er ikke kapable til bruk i operasjoner i utgangspunktet. De kommer definitivt ikke til å kunne flys igjen, sa han videre.

Ifølge ham etterlot Pentagon, som sendte nesten 6.000 styrker for å sikre og drive flyplassen mens evakueringen pågikk, rundt 70 pansrede MRAP-kjøretøy, som per stykk kan koste opptil 1 millioner dollar (8,67 millioner kroner), og 27 Humvee-er.

Også disse ble uskadeliggjort og vil «aldri bli brukt igjen av noen», ifølge McKenzie.

Rakettforsvarssystemet C-RAM, som ble brukt for å beskytte flyplassen, ble også ødelagt og etterlatt. Det ble tatt i bruk senest mandag, da det stanset fem raketter i et IS-angrep.

– Vi bestemte oss for å holde de systemene operative så lenge vi kunne, sa McKenzie.

Personvernpolicy