Pentagon bekrefter: USA har forlatt Afghanistan etter en 20 år lang krig

<p>Flyplassen i Kabul sent 30. august 2021, kun timer før den amerikanske tidsfristen for å fullføre tilbaketrekningen fra Afghanistan. (Foto av - / AFP)</p>
Flyplassen i Kabul sent 30. august 2021, kun timer før den amerikanske tidsfristen for å fullføre tilbaketrekningen fra Afghanistan. (Foto av - / AFP) Foto: - / AFP

De siste amerikanske flyene har lettet fra Kabul og Taliban kontrollerer flyplassen i Kabul. Pentagon bekrefter at de siste soldatene har forlatt Afghanistan.

Pentagon bekrefter at de amerikanske militære nå har reist fra Kabul. Dermed er den 20 år lange krigen over.

AFPs korrespondent i Kabul melder at lyden av folk som skyter i været i feiring høres fra flere kontrollpunkter rundt om i Kabul.

USA har alene evakuert over 120.000 mennesker fra Kabul siden operasjonen startet like før Taliban inntok den afghanske hovedstaden 14. august.

Det var satt en frist til tirsdag med å fullføre evakueringen.

Ifølge flere meldinger fra journalister som har dekket konflikten, forlot en gruppe på fem-seks amerikanske fly flyplassen da mandag ble til tirsdag.

Taliban har tatt kontroll over flyplassen

Det bekrefter Taliban-vakt Hemad Sherzad utenfor flyplassen, som var den første til å opplyse at de siste fem flyene hadde lettet rundt midnatt natt til tirsdag.

Idet han kunngjorde at evakueringen var slutt, sa general Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, at det siste flyet lettet ett minutt for midnatt.

En talsmann for Taliban sier gruppa har tatt kontroll over flyplassen.

Norge evakuerte i overkant av 1.000 personer fra Kabul, men stanset operasjonen etter terrorangrepet på flyplassen torsdag. Mandag landet soldatene som har drevet det norske feltsykehuset på flyplassen, i Norge.

Personvernpolicy