Brite i ferd med å evakuere hunder og katter fra Kabul

Briten Paul Farthing, som har drevet en dyrevernsorganisasjon i Kabul, har kommet seg til flyplassen og venter på evakuering. Dyra han har tatt seg av, er med.

Paul «Pen» Farthing er tidligere soldat i Royal Marines og er gift med norske Kaisa Markhus. Han driver dyrevernorganisasjonen Nowzad i landet der han tidligere tjenestegjorde.

Siden den afghanske regjeringen kollapset og Taliban tok kontrollen, har Farthing kjempet for å få evakuert staben, deres familier og 140 hunder og 60 katter i det han har kalt «Operation Ark». Et charterfly skal tas i bruk.

Gruppen og dyra kom seg inn på flyplassen torsdag, men ble vist bort. Da endte de opp midt i kaoset da en selvmordsbomber sprengte seg og drepte et stort antall mennesker ved en av portene, forteller Farthing på Twitter.

Fredag bekrefter imidlertid det britiske forsvarsdepartementet at regjeringen har gitt grønt lys for charterflyet.

– Pen Farthing og hans dyr er blitt hjulpet gjennom systemet på flyplassen i Kabul av de britiske styrkene. De får støtte mens han venter på transport, skriver de på Twitter.

Hans kamp for å evakuere de hjemløse dyra har vekket engasjement i Storbritannia, men også reaksjoner. Forsvarsminister Ben Wallace har sagt at enkelte av Farthings støttespillere har oppholdt militære ledere som burde ha fått konsentrere seg om den humanitære krisen, skriver BBC.

Personvernpolicy