Harris: Kina fortsetter å presse og skremme i Sør-Kinahavet

Kamala Harris sier USA står sammen med sine allierte og partnere og kom med kritikk for Kinas opptreden i Sør-Kinahavet. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB
Kamala Harris sier USA står sammen med sine allierte og partnere og kom med kritikk for Kinas opptreden i Sør-Kinahavet. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina fortsetter å presse og opptre skremmende i de omstridte delene av Sør-Kinahavet, sier USAs visepresident, som tirsdag presenterer USAs Asia-politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamala Harris holdt tirsdag en tale i Singapore der hun la fram målene for amerikansk politikk overfor Asia og Stillehavsregionen etter den turbulente perioden med Donald Trump.

– Vi vet at Kina fortsetter å skremme og presse og gjøre krav på brorparten av Sør-Kinahavet. Deres handlinger fortsetter å undergrave en regelstyrt verdensorden og truer andre lands suverenitet, sa Harris.

Den amerikanske visepresidenten er på en ukes rundreise i Sørøst-Asia, og hun kom med forsikringer om at USA «står sammen med våre allierte og partnere».

Tidspunktet for reisen er imidlertid vanskelig siden den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan og Talibans tilbakekomst etter 20 år skaper tvil om hvor mye USA er til å stole på.

Kina gjør krav på så godt som hele Sør-Kinahavet, inkludert store områder i territorialfarvannet til Filippinene, Indonesia, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter talen slo Kina tilbake mot Harris, og utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin fordømte det han kaller USAs bøllete, hegemonistiske oppførsel.

– Begivenhetene i Afghanistan viser klart hvilke regler og orden USA snakker om. USA kan gjennomføre militære intervensjoner i et suverent land og deretter fraskrive seg ansvaret for folks lidelser i det landet, sa han.

På programmet til Harris står også et besøk til Vietnam. Hun er den første amerikanske visepresidenten som besøker landet siden Vietnamkrigen tok slutt i 1975, men både Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og Trump har besøkt landet som presidenter.