Afghanske barn evakuert til Norge

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) informerte pressen om evakueringen fra Afghanistan på Statsministerens kontor lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) informerte pressen om evakueringen fra Afghanistan på Statsministerens kontor lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har evakuert afghanske barn fra feltsykehuset i Kabul. Samtidig oppfordrer utenriksministeren nordmenn i landet til å gjøre egne sikkerhetsvurderinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere lørdag ble det kjent at ytterligere et norsk fly hadde landet på norsk jord med evakuerte fra Afghanistan.

Om bord i flyet var flere afghanske barn, som over tid har vært på det norskledede feltsykehuset på flyplassen i Kabul i Afghanistan.

– I en helt ekstrem situasjon valgte vi å evakuere av hensyn til barna, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) lørdag.

Utenriksministeren vil ikke gå inn på hva slags ekstrem situasjon det er snakk om, ei heller hvor mange barn som er evakuert til Norge.

Babyer og små barn

Landdirektør Terje Watterdal i Afghanistankomiteen, som var om bord i flyet, sier til NR K at det var blant annet to babyer, tre små gutter på mellom ett og fire år, en jente på rundt seks år og en gruppe med gutter mellom åtte og tretten år blant barna om bord.

Barna blir ivaretatt av barnevernstjenesten og Bufetat, og de blir også fulgt opp helsemessig, opplyser Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjør det vi kan for å følge opp deres interesser, og vi gir ingen ytterligere opplysninger på grunn av personvern, sier Søreide.

Flyet som landet lørdag, hadde med seg den hittil tredje gruppen med evakuerte fra Afghanistan.

Eriksen Søreide sier videre at øvrige evakuerte afghanere kommer som kvoteflyktninger til det nasjonale mottakssenteret før de skal bosettes i kommuner.

Ber nordmenn vurdere situasjonen selv

Samtidig fortsetter det krevende evakueringsarbeidet for fullt. Mens USA advarer amerikanske borgere mot å reise til flyplassen i Kabul, sier utenriksminister at norske borgere må gjøre egne vurderinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en veldig krevende situasjon utenfor flyplassen, og den ble forverret i går. Det vi har gjort veldig klart for norske borgere, er at de må gjøre egne sikkerhetsvurderinger, sier Søreide.

Årsaken er blant annet at Norge ikke har mulighet til å bistå på utsiden eller transportere dem til flyplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun gjentar oppfordringen til nordmenn i Afghanistan om å registrere seg på Reiseregistrering.no. Lørdag ettermiddag var det totalt 219 oppføringer der, ifølge Søreide.

– Det som har vært så viktig med å få norske borgere til å registrere seg, er at vi da kan holde kontakt med dem om utreisemuligheter. Sånn at ingen beveger seg til flyplassen før det er nødvendig eller finnes reelle utreisemuligheter, sier hun.