EU, USA og Norge uttrykker dyp bekymring for jenter og kvinner i Afghanistan

En demonstrant holder opp et bilde under en protest i Brussel til støtte for afghanske kvinner onsdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
En demonstrant holder opp et bilde under en protest i Brussel til støtte for afghanske kvinner onsdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU, USA og 19 andre land, blant dem Norge, uttrykker i en felles uttalelse dyp bekymring for kvinner og jenters situasjon i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den felles uttalelsen oppfordres Taliban til å sørge for deres sikkerhet.

Den forrige perioden den islamistiske bevegelsen hadde makten, bar preg av en brutal tolkning av islam der afghanske kvinner ble nektet å jobbe eller studere. De fikk heller ikke lov til å reise uten å ha med seg en mannlig «verge».

– Afghanske kvinner og jenter fortjener som alle andre afghanere å leve i trygghet, sikkerhet og verdighet, heter det i uttalelsen.

Blant landene som har skrevet under er Albania, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Honduras, Guatemala, Nord-Makedonia, New Zealand, Paraguay, Senegal, Storbritannia og Sveits, i tillegg til EU, USA og Norge.

– Hva som skjer med menneskerettighetene i Afghanistan, avhenger av hva Taliban gjør, ikke av hva de sier, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere onsdag.