Kaos på flyplassen i Kabul – kommersielle flygninger kansellert

Trengsel på Kabul flyplass 16. august 2021 for å flykte fra landet etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan etter at president Ashraf Ghani flyktet fra landet og innrømmet at opprørerne hadde vunnet den 20 år lange krigen. (Foto av - / AFP)
Trengsel på Kabul flyplass 16. august 2021 for å flykte fra landet etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan etter at president Ashraf Ghani flyktet fra landet og innrømmet at opprørerne hadde vunnet den 20 år lange krigen. (Foto av - / AFP) Foto: - / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener har samlet seg på Kabuls flyplass i et kaotisk forsøk på å forlate Afghanistan. Soldater har skutt i lufta, og flere mennesker skal ha mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at de har sett minst fem døde mennesker på flyplassen.

Det er uklart om personene ble skutt eller trampet ned, ifølge en av kildene. Wall Street Journal melder at tre mennesker er døde.

Videoer i sosiale medier viste enorme folkemengder som stormet flyplassen, og amerikanske soldater skal ha avfyrt skudd i luften for å hindre folk i å ta seg inn på rullebanen.

– Menneskemengden er ute av kontroll. Skuddene ble avfyrt for å få kontroll over kaoset, sier en amerikansk tjenestemann til Reuters.

– Prøvde å storme fly

Flere videoer viser desperate mennesker som tilsynelatende prøver å ta seg inn i parkerte fly og klatrer opp på bygninger på flyplassen.

Dataanalytikeren Massouma Tajik (22) forteller til nyhetsbyrået AP at hun hørte skudd da en gruppe menn og kvinner forsøkte å klyve om bord på et fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler meg veldig utrygg her. De avfyrer skudd i luften, sa en kilde på stedet til nyhetsbyrået AFP mandag.

Afghanske luftfartsmyndigheter har opplyst at alle kommersielle flygninger fra Kabul er kansellert. USA har overtatt kontrollen over flytrafikken.

– Det vil ikke bli noen kommersielle flygninger fra Hamid Karzai lufthavn for å unngå plyndring. Vennligst ikke dra i all hast til flyplassen, heter det i en uttalelse fra luftfartsmyndighetene.

Norge evakuerer

Både afghanere og utenlandske statsborgere har samlet seg på flyplassen dagen etter at Taliban inntok Kabul.

Norge er et av flere vestlige land som jobber med å få sine borgere ut av Afghanistan. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen som uoversiktlig og ekstremt krevende.

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte. Men vi er midt i en evakueringsoperasjon, og jeg kommer ikke til å gi flere detaljer enn det, sier Eriksen Søreide til NRK.

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, la hun til.