Hardt presset Bolsonaro overvar militærparade

Det rullet tankser gjennom gatene i Brasils hovedstad Brasilia tirsdag. Kritikere av landets hardt pressede president, Jair Bolsonaro, mener han forsøker å vise muskler. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
Det rullet tankser gjennom gatene i Brasils hovedstad Brasilia tirsdag. Kritikere av landets hardt pressede president, Jair Bolsonaro, mener han forsøker å vise muskler. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble tirsdag arrangert militærparade i Brasils hovedstad Brasilia. Kritikerne mener Jair Bolsonaro, landets pressede president, forsøker å vise muskler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolsonaro gliste bredt mens hans var flankert av høytstående militærpersoner på toppen av trappene til presidentpalasset. Samtidig kjørte en lang kolonne med tanks og andre pansrede kjøretøy gjennom Brasilia.

Bolsonaro ligger bak på meningsmålingene før presidentvalget neste år, samtidig som han står overfor flere etterforskninger. Kritikerne trekker parallellen til militærdiktaturet i landet fra 1964 til 1985, som Bolsonaro – en tidligere offiser i hæren – har snakket varmt om.

– Dette er patetisk, sa senatoren Omar Aziz, som leder en komité som etterforsker regjeringens håndtering av koronapandemien.

Han la videre til at det brasilianske demokratiet har de nødvendige redskapene til å håndtere «utbrudd» som «hisser til kupp».

Angrep på valgsystemet

Bolsonaro etterforskes også for sine angrep på landets elektroniske valgsystem, som han påstår er gjennomsyret av valgfusk. Han har ikke kommet med noen beviser for å underbygge påstandene, og landets høyesterett og øverste valgmyndighet har beordret etterforskning for å finne ut om påstandene er lovstridige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærparaden fant sted samme dag som underhuset i kongressen holdt avstemning om et Bolsonaro-støttet forslag til reform av valgsystemet.

Han har tidligere krevd at hver stemme som avgis på de digitale maskinene, skrives ut og legges i en valgurne, mens velgeren får en kvittering. Presidenten hevder at dette vil gjøre det lettere å ettergå eventuelt valgfusk, og har truet med å nekte å akseptere valgresultatet om ikke endringene innføres. Det nye forslaget, som var nedskalert, ble avvist tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene pågrep en gruppe demonstranter som forsøkte å blokkere kolonnen. Noen av presidentens støttespillere var også til stede, og enkelte av dem bar plakater med påskrift om at forsvaret må gripe inn for å «redde Brasil».

Sammenlignes med Trump

Kritikerne mener at Bolsonaro, i likhet med USAs tidligere president Donald Trump, forsøker å så tvil om landets valgsystem, slik at han kan skylde på det om han taper valget. Bolsonaro insisterer på at militærparaden og debatten ikke er relaterte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offisielt var paraden en formell invitasjon fra forsvaret til Bolsonaro om å overvære militærøvelser utenfor hovedstaden. Det er imidlertid den første gangen tankser har kjørt forbi presidentpalasset, kongressen og høyesterett siden diktaturet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ni opposisjonspartier har i en felles uttalelse fordømt paraden, blant dem partiet til landets tidligere president, venstreorienterte Luiz Inacio «Lula» da Silva. Han blir trolig Bolsonaros tøffeste konkurrent i valget.