Amnesty: Minst 115 drept i sammenstøt i Nigeria

Amnesty International anklager nigerianske sikkerhetsstyrker for overdreven voldsbruk i sammenstøt med separatister sørøst i landet.

Volden har blusset opp i delstatene sørøst i Nigeria i år, og minst 127 politifolk og sikkerhetsstyrker har mistet livet, ifølge politiet. Rundt 20 politistasjoner og kontorer tilhørende valgmyndighetene har blitt angrepet, ifølge lokale medier.

Urfolket i Biafra (IPOB), som er en forbudt bevegelse som jobber for uavhengighet for igbo-befolkningen i regionen, og dens militante gren, Eastern Security Network (ESN), har fått skylden for volden, men IPOB avviser anklagene.

Ifølge Amnesty har sikkerhetsstyrkene drept flere titall opprørere, og også sivile, der angrepene har funnet sted.

– Bevisene som er samlet inn av Amnesty, maler et fellende bilde av uproporsjonal maktbruk fra nigerianske sikkerhetsstyrker i delstatene Imo, Anambra og Abia, sier Amnestys Nigeria-direktør Osai Ojigho.

Amnesty mener videre å ha dokumentert at «minst 115 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrkene mellom mars og juni» og at de også har gjort vilkårlige pågripelser og gjort seg skyldige i dårlig behandling og tortur i regionen.

Både lokale og internasjonale menneskerettsorganisasjoner har gjentatte ganger anklaget Nigerias sikkerhetsstyrker for brudd på menneskerettighetene, men anklagene blir alltid avvist. Nigeria har i det siste trappet opp inngrepene mot separatister i landet og har blant annet pågrepet og stilt flere ledere for retten.

IPOBs leder og grunnlegger Nnamdi Kanu ble, ifølge advokatene sine, pågrepet i Kenya i juli. Deretter skal han angivelig ha blitt tatt til Nigeria, der han ble stilt for retten, anklaget for forræderi. IPOB forsøker å gjenopplive den nå opphørte utbryterstaten Biafra.

Separatister erklærte opprettelsen av republikken Biafra i 1967, noe som førte til en borgerkrig som de neste tre årene kostet én million mennesker, brorparten av dem igboer, livet.

Personvernpolicy