Russisk atomubåt fikk problemer i dansk farvann – seiler nå langs Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk atomubåt som tidligere på reisen fikk motorstopp i dansk farvann, seiler nå langs norskekysten. Forsvaret opplyser at de følger nøye med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubåten Orel var trolig utenfor Bergen onsdag ettermiddag, skriver Barents Observer. Forsvaret opplyser at det alltid er urovekkende når en ubåt får motorproblemer.

Atomubåten er en Oscar-II-ubåt i samme klasse som Kursk, som sank i 2000. Den er på en transportetappe fra St. Petersburg til Kolahalvøya i Barentshavet.

Da den var utenfor Aarhus fredag, fikk ubåten motorstopp. Det er blitt kjent ettersom det danske marinefartøyet HDMS Diana eskorterte den og fikk se dramaet som utspilte seg.

Ubåten drev mot øya Sejerø, mannskapet kom opp på dekk med livvester, og det ble satt i gang tauing fra marinefartøyet Altay, som også er med på transporten.

Tauingen ble avbrutt da ubåten fikk framdrift for egen maskin igjen. Det danske marinefartøyet beskriver hendelsen som dramatisk og spennende i et Facebook-innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden fortsatte ferden over Skagerrak og langs norskekysten. Fellesoperativt hovedkvarter opplyser til Barents Observer at ubåten først seilte under vann, før den fortsatte seilasen i overflaten.

– Det er alltid urovekkende når et slikt fartøy har problemer med framdriften. Vi venter at russiske myndigheter kontakter oss hvis de igjen får problemer med dette fartøyet, eller andre, i vann nær Norge, sier major Elisabeth Eikeland.