Var feilaktig tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon i over to og et halvt år

<p>Joshua Spriestersbach ble feilaktig tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon i 2017. Foto: NTB / AP</p>
Joshua Spriestersbach ble feilaktig tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon i 2017. Foto: NTB / AP

Den hjemløse Hawaii-mannen Joshua Spriestersbach ble tvangsinnlagt på en psykiatriinstitusjon i 2017. Først etter over to år innså myndighetene at de hadde tvangsinnlagt feil mann.

I 2017 ble Joshua Spriestersbach arrestert på Hawaii. Selv trodde hjemløse Spriestersbach at han ble arrestert for å ligge og sitte på fortauet, noe som er forbudt i delstatshovedstaden Honolulu. Arrestasjonen ble starten på et to år og åtte måneder langt psykiatrimareritt. Det skriver Insider.

Politimannen som arresterte Spriestersbach trodde han arresterte en annen hjemløs mann, ved navn Thomas Castleberry. Som følge av en narkotikadom fra 2006 var Castleberry prøveløslatt, men etter brudd på de medfølgende vilkårene skulle han igjen hankes inn av myndighetene på stillehavsøya.

Spriestersbach ble deretter lagt inn på en psykiatrisk institusjon i Castleberrys navn.

– Ingen trodde ham

Under oppholdet på psykiatriinstitusjonen ble Spriestersbach tvunget til å innta psykiatriske medisiner. Han ble heller ikke trodd da han prøvde å overbevise myndighetene om at han ikke var Thomas Castleberry.

– Ingen trodde ham eller forsøkte å bekrefte den virkelige identiteten hans, nemlig at han var Joshua Spriestersbach, og ikke Thomas Castleberry, sier en av Spriestersbach advokater ifølge nyhetsbyrået AP.

– Jo mer Spriestersbach uttalte seg om sin uskyld, jo flere beskyldninger om psykoser og vrangforestillinger ble rettet mot ham av leger og annet helsepersonell.

Spriestersbach hadde aldri møt Castleberry, men levde ufrivillig i hans navn frem til myndighetene i januar i fjor innså at de hadde tvangsinnlagt feil mann. En psykiater hadde til slutt bedt en politietterforsker om å sjekke Spriestersbachs fingeravtrykk og sammenligne bilder av de to mennene.

Spriestersbach ble da satt fri etter to år og åtte måneder på institusjonen, uten at myndighetene foretok seg noe som helst.

Det viste seg at den virkelige Thomas Castleberry hadde sittet fengslet i Alaska siden 2016.

Ønsker rettferdighet

Denne uken ble det lagt frem en begjæring for retten på Hawaii om å slette den feilaktige arrestasjonen fra Spriestersbachs rulleblad samt å korrigere mannens journaler. Det var den frivillige rettshjelpsorganisasjonen Hawaii Innocence Project som la frem begjæringen mandag.

50 år gamle Joshua Spriestersbach bor nå med sin søster i delstaten Vermont nord-øst i USA.

– Han er livredd for at de skal ta ham igjen, sier søsteren, Vedanta Griffith, ifølge AP.

Delstatssykehuset på Hawaii, hvor Spriestersbach var innlagt, har enda ikke uttalt seg om den bisarre hendelsen.

Personvernpolicy