Hviterussisk aktivist savnet i Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

En hviterussisk aktivist som har hjulpet landsmenn med å flykte fra undertrykkelse i hjemlandet, har forsvunnet i Ukraina, opplyser gruppen hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitalj Sjisjov, som leder den hviterussiske eksilgruppen BDU, dro på joggetur i Ukrainas hovedstad Kiev mandag morgen, men kom ikke tilbake. Siden har det ikke vært mulig å få tak i ham via mobiltelefon, skriver organisasjonen på kommunikasjonsplattformen Telegram.

Menneskerettsorganisasjonen Vjasna skriver på samme plattform at Sjisjov ifølge venner skal ha blitt forfulgt av «fremmede» mens han var ute og jogget nylig.

Politi og letemannskaper har lett etter ham, men uten hell. Mange hviterussere har flyktet, ofte til nabolandene Ukraina, Polen og Litauen, fra det undertrykkende regimet til president Aleksandr Lukasjenko.

Regimet har slått knallhardt ned på opposisjonen etter at det brøt ut masseprotester i kjølvannet av valget i fjor. Opposisjonen og Vesten omtalte valget som manipulert.

Regimet svarte med å sende flere tusen politi- og sikkerhetsstyrker ut i gatene, der de hamret løs på demonstrantene. Over 35.000 ble arrestert.

Lukasjenko har sittet ved makten i den tidligere sovjetstaten siden 1994.