Forsket på coronavaksine-dose 2 – resultatet var oppsiktsvekkende

Sykepleier Margareth Eide Tørresvold trekker opp en dose med Moderna-vaksine på Ahus.
Sykepleier Margareth Eide Tørresvold trekker opp en dose med Moderna-vaksine på Ahus. Foto: Heiko Junge / NTB

Gir ikke bare bedre beskyttelse mot Covid-19.

En ny forskningsstudie fra Stanford-universitetet i California viser at den andre dosen med mRna-vaksine – altså Pfizer eller Moderna – ikke bare gir betydelig økt beskyttelse mot Covid-19. Andre vaksinedose gir også økt beskyttelse mot andre virus. Studien ble publisert 12. juli, i Nature.

Det går frem i en artikkel i The Scientist.

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen etter den andre dosen mRna-vaksine? Det ville forskerne ved Stanford finne ut.

Uventede funn

– Vi har denne helt nye typen vaksine, som nå benyttes på mennesker, og som har vist seg å ha en veldig høy grad av effektivitet. Så spørsmålet var: eksakt hvordan virker den? Hvordan stimulerer den immunsystemet? Og hva slags immunrespons fremkaller den? forteller professor i patologi ved Stanford, Bali Pulendran, til The Scientist.

Pulendran og en gruppe forskere undersøkte 56 friske personer flere ganger før både første og andre dose, og også etter. Som ventet fant man flere antistoffer i blodet, men det ble også gjort uventede funn.

– Oppsiktsvekkende forbedring

– Den andre dosen har kraftfulle, fordelaktige virkninger som langt overgår de den første dosen gir, uttaler Pulendran i en pressemelding.

– Den stimulerte en mangedobling av antistoffnivåer, en strålende T-celle-respons, som var fraværende etter den første dosen – og en oppsiktsvekkende forbedret uspesifikk immunrespons, uttaler professoren.

I tillegg økte andelen monocytter, en type hvite blodlegemer som er viktig for immunsystemet, i blodet fra 0,01 prosent til hele én prosent, noe Bali Pulendran mener ytterligere bidrar til å bedre det generelle immunforsvaret.

Personvernpolicy