Nesten 200 mennesker reddet utenfor Libya

Migranter og flyktninger fra forskjellige afrikanske land venter på hjelp i en overfylt trebåt utenfor den libyske kysten i februar i år. \ Foto: Bruno Thevenin / AP NTB
Migranter og flyktninger fra forskjellige afrikanske land venter på hjelp i en overfylt trebåt utenfor den libyske kysten i februar i år. \ Foto: Bruno Thevenin / AP NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsskipet Ocean Viking har plukket opp 175 migranter fra flere båter i havsnød i Middelhavet ved kysten av Libya, opplyser SOS Méditerranée.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først ble 57 mennesker berget fra en oppblåsbar båt som slet i internasjonalt farvann lørdag, ifølge SOS Méditerranée, som drifter redningsskipet.

På ettermiddagen gjennomførte mannskapet ytterligere to redningsaksjoner i samme område utenfor det nordafrikanske landet.

Blant de til sammen 175 migrantene var det minst to gravide kvinner og 33 mindreårige, hvorav 22 er enslige, opplyser organisasjonen.

Har reddet over 30.000 mennesker siden februar 2016

Minst 1.146 mennesker mistet livet på sjøen i forsøk på å nå Europa i årets første halvår, ifølge FNs migrasjonskontor IOM.

SOS Méditerranée sier de har reddet over 30.000 mennesker siden februar 2016, først med skipet Aquarius, deretter norskeide Ocean Viking.

De anklager EU for å svikte koordinerte søk- og redningsaksjoner for å avskrekke migranter fra å reise fra krigsherjede Libya.

FN har advart om at migranter og flyktninger i Libya risikerer tortur, menneskehandel, voldtekt og andre overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svikter i å prioritere «livene, sikkerheten og menneskerettighetene»

Mange båter blir stanset av den libyske kystvakten, som returnerer migranter og flyktninger til interneringsleirer.

FNs menneskerettskontor ba nylig Libya og EU om å revidere sine redningsoperasjoner og sier de svikter i å prioritere «livene, sikkerheten og menneskerettighetene» til folk som forsøker å krysse havet fra Afrika.

Libyas kystvakt finansieres av EU, og Norge bidrar også gjennom EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet (EUTF).