Kraftig issmelting på Grønland

De siste dagene har det smeltet svært mye is på Grønland. Her ses et drivende isfjell i Sermilikfjorden på Øst-Grønland i 2018. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB
De siste dagene har det smeltet svært mye is på Grønland. Her ses et drivende isfjell i Sermilikfjorden på Øst-Grønland i 2018. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag og torsdag denne uken smeltet 17 milliarder tonn is på Grønland. Den danske overvåkingstjenesten Polar Portal kaller det en massiv smeltehendelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har 100 milliarder tonn is smelter på den arktiske øya, noe som er mye mindre enn rekordåret 2019, men avsmeltningen skjer over et større område, viser oversikten til Polar Portal.

Det har vært rekordvarmt i området de siste dagene med om lag 20 grader, melder The Guardian.

8,5 milliarder tonn is smeltet på én dag

Tirsdag smeltet 8,5 milliarder tonn is fra overflaten, men ytterligere 8,4 milliarder tonn gikk tapt torsdag. Tirsdagens issmelting er nok til å dekke delstaten Florida med 5 centimeter vann, ifølge avisen.

Det tilsvarer også størrelsen på Uruguay, eller drøyt en tredjedel av Sveriges område

Når snøen fra vinteren smelter, blir isens mørkere kjerne eksponert og smelter. Vannet renner ut i havet og bidrar til at havnivået stiger.

Bidro til 40 prosent av havstigningen

– Det er et svært høyt nivå av issmelting og vil trolig endre Grønlands overflate, fordi det kommer til å være en veldig sterk driver for framtidig smelting og dermed økt havnivå, sier isbreekspert Marco Tedesco ved Columbia University som også er forsker ved Nasa.

I 2019 tapte Grønland 500 milliarder tonn is og smeltevann, noe som bidro til 40 prosent av havstigningen i det året, det meste på ett enkelt år siden satellittregistrering startet i 1978.

Video: Studie om Grønlandsisen vekker oppsikt