Koronasmitten har økt med 50 prosent i Florida

Den siste uken er det registrert mer enn 110.000 tilfeller av covid-19 i Florida. Delstaten står for en femdel av smittetallene i USA. Foto: Marta Lavandier / AP / NTB
Den siste uken er det registrert mer enn 110.000 tilfeller av covid-19 i Florida. Delstaten står for en femdel av smittetallene i USA. Foto: Marta Lavandier / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall smittetilfeller i Florida i USA har økt med 50 prosent denne uken, og det ble registrert mer enn 110.000 nye koronasmittede i delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En femdel av alle nye smittetilfeller i USA kommer fra Florida, som har opplevd seks uker med smitteøkning, opplyser delstatens helsemyndigheter.

Den siste uken ble det registrert mer enn 110.000 tilfeller, opp fra 73.000 forrige uke. Det er elleve ganger flere enn det som ble rapportert i starten av juni. Smittetallet er nå på nivå med det som ble meldt i januar, før vaksineringen startet for alvor.

Antall sykehusinnleggelser nærmer seg fjorårets toppnivå, melder Floridas sykehusforening. Mer enn 9.300 er for tiden innlagt på sykehus, opp fra 1.845 for en måned siden. Florida har flere innlagte på sykehus per innbygger enn noen annen delstat.

Nekter å innføre munnbind-krav

I alt 409 koronasmittede døde i Florida i uken som gikk, og dermed har det samlede dødstallet oversteget 39.000 siden mars i fjor.

Oppdateringen kom kort tid etter at guvernør Ron DeSantis nektet skolene i delstaten å innføre munnbindkrav for elever som vender tilbake til klasserommene i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tre små barn. Min kone og jeg kommer ikke til å bruke munnbind med barna. Jeg vil se dem smile og ha det gøy, sa DeSantis på en pressekonferanse fredag.

Han påsto at det ikke finnes bevis for at munnbind hindrer spredning av covid-19 blant elever og ansatte. Det er helt i strid med retningslinjene fra det amerikanske folkehelseinstituttet CDC som anbefaler munnbind innendørs for alle lærere, ansatte, elever uavhengig av vaksinestatus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DeSantis mener smitteøkningen skyldes sesongvariasjoner – det varme været gjør at flere er innendørs, og klimaanleggene sirkulerer viruses.

Kritiseres

Om lag 60 prosent av innbyggerne i delstaten over 12 år er vaksinert, noe som gjør at Florida havner midt på treet målt mot andre staters vaksineinnsats.

Guvernørens kritikere sier hans uvilje mot å påby bruk av munnbind setter helsen til elever og ansatte i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at bruk av munnbind er en enkel og effektiv måte å hindre smittespredning på, og fra et medisinsk ståsted gir det ikke mening å fraråde bruken av dem, sier lege Bernard Ashby, leder for Floridas komité for vern av helsevesenet.

Delstatens lærerorganisasjon sier guvernøren bør overlate avgjørelsen til lokale myndigheter i stedet for å innføre en vidstrakt forordning.