Tunisia ti år etter den arabiske våren

Tunisiske soldater blokkerer inngangen til landets statlige TV-stasjon i hovedstaden Tunis mandag 26. juli. Foto: Hedi Azouz / AP / NTB
Tunisiske soldater blokkerer inngangen til landets statlige TV-stasjon i hovedstaden Tunis mandag 26. juli. Foto: Hedi Azouz / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

For over ti år siden begynte den arabiske våren i Tunisia. Her er en tidslinje over hendelsene som har utspilt seg siden da.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den 17. desember 2010 at den nedbrutte tunisiske fruktselgeren Mohamed Bouazizi satte seg selv i brann. Han var ung og universitetsutdannet, men Tunisias vanskelige økonomi gjorde at han kun fant seg jobb som fruktselger. Han tente han på seg selv i protest mot politiets trakassering og arbeidsledighet i landet.

4. januar 2011 døde han på sykehus av brannskadene. Lite visste han da om protestbølgen som skulle følge i kjølvannet av hans tragiske skjebne.

Ben Ali flykter

Etter flere uker med uro og voldelige protester, hvor over 300 mennesker mister livet, flykter den tunisiske diktatoren Zine al-Abidine Ben Ali 14. januar etter å ha sittet 23 år ved makten. I 2019 dør han i eksil, etter åtte år i utlandet.

Ben Ali er den første av flere arabiske statsoverhoder som blir styrtet i opprørene under den arabiske våren i Midtøsten. Raskt sprer opptøyene seg til stadig flere land, deriblant Marokko, Libya, Egypt, Bahrain og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Syria og Libya bryter det etter hvert ut krig, og Tunisia blir det eneste landet der demokrati innføres og varer lenger enn noen få år.

Seier for islamister

I oktober 2011 har Tunisia sitt første frie valg, og det moderate islamistpartiet Ennahdha vinner 89 av 217 seter i landets nye nasjonalforsamling.

I desember blir opposisjonslederen Moncef Marzouki valgt som president.

Angrep og uro

I april 2012 oppstår det store sammenstøt mellom politiet og arbeidsløse demonstranter i det sørvestlige gruvebeltet i Tunisia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere voldelige demonstrasjoner bryter ut i juni og august, og jihadister gjennomfører flere angrep.

En serie av streiker og demonstrasjoner påvirker Tunisias industri, offentlige tjenester, transport og næringsliv. Uroen er hovedsakelig konsentrert i marginaliserte områder av landet.

Opposisjonsledere drept

I februar 2013 blir den fremtredende venstreorienterte opposisjonslederen Chokri Belaid drept i hovedstaden Tunis. Fire måneder senere blir også den venstreorienterte politikeren Mohamed Brahmi skutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jihadister fra den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for begge drapene.

Demokratisk overgang

I januar 2014 blir en ny grunnlov vedtatt i Tunisia. En midlertidig regjering bestående av eksperter tar over roret fra Ennahda og får ansvaret for å organisere det neste valget i landet, ifølge United States Institute of Peace.

I oktober samme år kommer det sekulære Nidaa Tounes-partiet ledet av Beji Caid Essebsi på topp i meningsmålingene.

To måneder senere vinner Essebsi Tunisias første demokratiske presidentvalg, og han danner en kollisjonsregjering med Ennahda.

En rekke tunisiere reiser til Syria, Irak og Libya for å slutt seg til IS. I etterkant av den arabiske våren i 2011 reiser minst 5.000 tunisiere for å bli fremmedkrigere, skriver Washington Post. Senere blir det kjent at tunisiere utgjør den største prosentandelen av IS-jihadister i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere terrorangrep

I 2015 blir Tunisia rammet av tre terrorangrep som IS står bak. Totalt 72 mennesker mister livet, de fleste utenlandske turister og sikkerhetspersonell ved Bardo-museet i Tunis og ved feriestedet Sousse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Året etter angriper jihadister sikkerhetsinstallasjoner i en by ved den libyske grensen og dreper 20 mennesker, inkludert sju sivile.

Nye protester

I januar 2016 bryter det ut en ny bølge av protester i Tunisia etter at en ung arbeidsløs mann dør i en demonstrasjon.

Demonstrasjonene forverrer seg i 2018 etter at regjeringen får vedtatt et innstrammingsbudsjett som et svar på landets økonomiske krise.

Politisk ustabilitet

Ved parlamentsvalget i 2019 får Ennahda flest seter i nasjonalforsamlingen. En uke senere blir en konservativ akademiker uten tidligere politisk erfaring, Kais Saied, valgt som president.

I september 2020 stemmer et flertall av de folkevalgte for en regjering bestående av eksperter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de ti årene som har gått siden revolusjonen, har Tunisia hatt totalt ni regjeringer. Noen av dem regjerte kun i noen få måneder, noe som har gjort det vanskelig å innføre reformer som trengs for å modernisere landets økonomi.

Statsministeren sparkes

25. juli i år erklærer president Kais Saied at nasjonalforsamlingen suspenderes i 30 dager. Samtidig blir statsminister Hichem Mechichi tvunget til å gå av.

Den politiske krisen blir akutt samtidig som landet sliter med et overbelastet helsevesen på grunn av pandemien. Den siste tiden har antall koronatilfeller skutt i været, og regjeringen har blitt kritisert for å ha håndtert smittesituasjonen dårlig.

Ennahda har fordømt president Saieds handlinger og mener at han har gjennomført et statskupp.