Vaksinerte sprer coronaviruset: – Svært store mengder virus i nese og svelg

Vaksinerte kan være like smittsomme som uvaksinerte og kan overføre deltavarianten av covid-19 til andre vaksinerte personer, advarer amerikanske myndigheter.

Ny forskning slår fast at vaksinerte personer, som er smittet med deltavarianten, kan overføre covid-19 like lett som uvaksinerte. Foto: Elias Funez / The Union via AP / NTB
Ny forskning slår fast at vaksinerte personer, som er smittet med deltavarianten, kan overføre covid-19 like lett som uvaksinerte. Foto: Elias Funez / The Union via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et internt skriv advarer det amerikanske folkehelseinstituttet CDC om at deltavarianten ser ut til å forårsake mer alvorlig sykdom og sprer seg like raskt som vannkopper, skriver Washington Post.

Dokumentet påpeker at man må «erkjenne at krigen har endret seg».

Kan overfører covid-19 like lett som uvaksinerte

Det belyser også utfordringen helsemyndighetene har med å overtale folk til å vaksinere seg og følge råd for å unngå smitte, inkludert bruk av munnbind, samtidig som smittetallene stiger i hele USA.

Ny forskning slår fast at også vaksinerte kan spre coronaviruset.

CDC viser til upubliserte data og studier som konkluderer med at vaksinerte personer som er smittet med deltavarianten, kan overføre covid-19 like lett som uvaksinerte.

Svært store mengder virus i nese og svelg

Vaksinerte personer som er smittet med deltavarianten, har svært store mengder virus i nese og svelg, opplyser direktør Rochelle Walensky ved CDC til New York Times.

Forskningen er gjort av folk utenfor folkehelseinstituttet, som nå jobber med å analysere og publisere resultatene. Funnene er ventet offentliggjort fredag, ifølge avisen.

Funnene var likevel alarmerende nok til at CDC tirsdag gikk ut og endret rådene for bruk av munnbind før funnene var offentliggjort.