Seksualundervisning sjokkerte seksåringer i Wien

I Østerrike skal politikere nå ta en nærmere titt på dukke-assistert seksualundervisning i landet.
I Østerrike skal politikere nå ta en nærmere titt på dukke-assistert seksualundervisning i landet. Foto: NTB / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksaulundervisning for skolebarn mellom seks og ti år som involverte dukker på en skole i Wien har skapt debatt i Østerrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kronen Zeitung og TAG24 brukte den kvinnelige underviseren dukker for å forklare barn helt ned i seksårsalderen hvordan kopulasjon foregår i detalj.

Hun skal blant annet ha brukt dukken for å forklare hvordan man kan bruke fingrene til tilfredsstillelse og bruk av kondom dersom man ikke ønsker å gjøre jenta gravid.

Reaksjonen fra elevene var blandet. En av guttene skal ha blitt bedt om å avkle dukken, men sa at han ikke orker å være med på dette mer. Da skal gutten ha fått beskjed om at han ikke hadde noe valg.

– Noen dager etter den urovekkende undervisningen kom en klassekamerat til sønnen til oss for å leke. Han lekte også med vår ti år gamle datter. Denne gangen ville kameraten dra ned buksene hennes, forteller familien til gutten til Kronen Zeitung.

Lederen for den østerriske foreningen for psykoterapi, Peter Stippl, mener feilen ligger i seksulaundervisning som forklares utenfor rammene av kjærlighet og samliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør barna usikre og redde. Det hemmer utviklingen hos barn, sier han.

Myndighetene i både Wien og Østerrike skal nå etterforske saken. Enkelte politikere er bekymret for at seksulaundervisningen i skolene «kuppes» av foreninger som har en agenda om å gi barna undervisning tidligst mulig.

I Norge er seksualundervisning spredt over flere fag, regulert på veldig overordnet nivå i form av kompetansemål, og begynner i 2. trinn med en forklaring av kroppens reproduktive organer.

I kjølvannet av metoo-debatten i 2018 ble H, Frp og V enige i regjeringsplattformen om visse tiltak for seksualundervisningen i Norge, ifølge NTB;

* Ha seksualitet og grensesetting som tema i barnehagene.

* Bedre seksualundervisningen i grunnskolen.

* Forebygge seksuell trakassering i skolen.