California krever vaksinebevis for helsearbeidere

Helsearbeidere i offentlig og privat sektor i California må vise fram bevis på koronavaksine eller gjennomgå ukentlig testing. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB
Helsearbeidere i offentlig og privat sektor i California må vise fram bevis på koronavaksine eller gjennomgå ukentlig testing. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

California vil kreve at millioner av helsearbeidere og ansatte i delstaten framviser bevis for koronavaksine. Alternativet er ukentlig testing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltaket som ble kunngjort mandag, har til hensikt å dempe smitteøkningen, som for det meste skjer blant uvaksinerte, i USAs mest folkerike delstat. De nye reglene trer i kraft fra august.

Om lag 62 prosent av delstatens innbyggere er fullvaksinert, men smittetallene og sykehusinnleggelsene øker.

Også i New York ble en lignende plan offentliggjort mandag. I alt 340.000 offentlig ansatte, inkludert lærere og politibetjenter, må vise fram vaksinebevis eller bli testet ukentlig.

I Los Angeles er det igjen innført krav om munnbind innendørs, uavhengig av vaksinestatus, og San Francisco kunngjorde at 35.000 offentlig ansatte må vaksinere seg. Alternativet er å få innvilget fritak eller miste jobben.

Californias nye ordre er mer inngripende og gjelder også ansatte i privat sektor. Guvernør Gavin Newsom blir roset av helsetopper, som mener det er juridisk og etisk nødvendig på grunn av økningen i smittetallene grunnet deltavarianten av covid-19.

Reglene gjelder for om lag 246.000 statsansatte, ifølge guvernøren, og minst 2 millioner helsearbeidere i offentlig og privat sektor.