FN: Vitenskapelig rapport avgjørende før høstens klimatoppmøte

Vestkysten av USA har vært hardt rammet av skogbranner i sommer etter en ekstrem hetebølge forårsaket tørke i regionen. Her fra skogbrannene i delstaten Oregon 7. juli. Foto: Oregon Department of Transportation / AP / NTB
Vestkysten av USA har vært hardt rammet av skogbranner i sommer etter en ekstrem hetebølge forårsaket tørke i regionen. Her fra skogbrannene i delstaten Oregon 7. juli. Foto: Oregon Department of Transportation / AP / NTB Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som ekstremvær herjer på tre kontinenter, samles 200 land for å drøfte den kommende hovedrapporten fra FNs klimapanel. Den kan bli avgjørende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rapporten dere skal sluttføre blir veldig viktig for hele verden, sa lederen for verdens meteorologiske organisasjon, Petteri Taalas, til over 700 delegater over Zoom da FNs klimapanel (IPCC) startet drøftingen av hovedrapporten mandag.

– IPPCs vurdering er avgjørende for at klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i november blir en suksess, sa han.

– I årevis har vi advart om at alt dette var mulig

Rekordvarme hetebølger, flom og tørke på tre kontinenter de siste ukene har økt presset på verdens klimapolitikk og understreket ansvaret for menneskeskapte klimaendringer.

– I årevis har vi advart om at alt dette var mulig, at alt dette ville komme, sa FNs klimasjef Patricia Espinosa i en uttalelse.

Video: Havforskere frykter masseutryddelse: – 60 prosent av fiskeartene kan stå i fare

Tvilen rundt menneskeskapte klimaendringer og falske forestillinger om at klimakrisen er morgendagens problem, har forsvunnet i brannrøyken og flomvannet. Ekstremværet i sommer danner et dramatisk bakteppe for FN-møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 700 eksperter fra 90 land

Klimapanelets neste rapport er den sjette i sitt slag og publiseres i 2021 og 2022. Mer enn 700 eksperter fra 90 land, inkludert 19 fra Norge, legger grunnlaget for utformingen av internasjonal klimapolitikk, skriver Miljødirektoratet.

Den første delrapporten, om fysiske klimaendringer og det naturvitenskapelige grunnlaget, utgis i august. Det er den panelet møtes digitalt for å diskutere mellom 26. juli og 6. august.

ABC forklarer: Hva er forskjellen på 1,5 og 2 graders oppvarming?