Danmark vil gi tredje stikk til kryssvaksinerte

Når utrullingen av vaksinen er gjennomført, vil de som er vaksinert med to forskjellige vaksiner få tilbud om et tredje stikk, melder Danmarks Radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 150.000 dansker er vaksinert med to forskjellige vaksiner. Når vaksinasjonsprogrammet er gjennomført vil alle disse få tilbud om et tredje stikk, bekrefter Sundhedsministeriet overfor DR Nyheder.

– Sundhedsstyrelsen har vurdert at det er helsefaglig best å tilby enda en dose med mRNA-vaksine til personer som har fått første stikk med AstraZeneca-vaksinen og det andre stikket med en mRNA-vaksine, sier de til kanalen.

Hvordan rekkefølgen blir og hvordan det skal gjennomføres i praksis, er ennå ikke bestemt. Dette skal avtales nærmere mellom Sundhedsstyrelsen og regionene.

Det er hovedsakelig helsepersonell som har fått AstraZeneca som første dose. I april trakk danske helsemyndigheter, som det første landet i verden, vaksinen ut av det nasjonale vaksineprogrammet etter at det ble konstatert sammenheng mellom sjeldne, men alvorlige bivirkninger hos enkelte personer.

Flere land krever at man har fått to stikk av den samme vaksinen før man kan reise inn til dem.