Kina stålsetter seg for tyfonen In-Fa

Stille før stormen på storflyplassen Pudong utenfor Shanghai. Søndag morgen var det kraftige vindkast i storbyen, men fortsatt hadde ikke tyfonen In-Fa nådd land. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Stille før stormen på storflyplassen Pudong utenfor Shanghai. Søndag morgen var det kraftige vindkast i storbyen, men fortsatt hadde ikke tyfonen In-Fa nådd land. Foto: Andy Wong / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyfonen In-Fa slår innover Øst-Kina med kraftig vind og mye nedbør mens andre deler av landet fortsatt rydder opp etter store oversvømmelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skip, fly og tog er innstilt langs store deler av østkysten i påvente av In-Fa, som er ventet å nå land nær havnebyen Ningbo sent søndag ettermiddag eller tidlig på kvelden.

Allerede på morgenen kunne man merke tyfonen i Kinas største by, Shanghai, som opplevde kraftige vindkast, men foreløpig ble skånet for store nedbørsmengder.

Kan vare i flere dager

Alle fly til og fra byens to internasjonale flyplasser var innstilt, og aktiviteten i havnene i Shanghai og Ningbo – som begge er blant de største i verden – var stanset. Også titalls tog står stille. Disneyland Shanghai og flere andre attraksjoner er stengt både der og i andre byer, og beboerne advares mot utendørsaktiviteter.

Kinas meteorologiske institutt sier tyfonen vil bli svekket etter at den når land, men den kan bli liggende over et stort område i flere dager. Med seg fører den store mengder regn, som også kan ramme områder som er i ferd med å komme seg etter det forrige ekstremværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyppigere ekstremvær

In-Fa nærmer seg land bare en ukes tid etter at provinsen Henan opplevde å få like mye nedbør på tre dager som det vanligvis kommer i løpet av et år. Minst 58 mennesker er døde som følge av ekstremværet og den påfølgende flommen. Millioner av andre er også påvirket av oversvømmelsene. Mange har vært uten rent vann og matforsyninger i flere dager, og de økonomiske tapene beløper seg til titalls milliarder.

Tyfoner og sommerflom har vært årvisse fenomener i årtusener i Kina, men rekordnedbøren i Henan har ført til spørsmål om hvordan storbyer kan være bedre forberedt på ekstremvær. Klimaendringene gjør at ekstremvær er blitt hyppigere og mer intenst, ifølge ekspertene.