Vatikanet minsket underskuddet i 2020

Kraftige kutt i reisekostnadene og mindre inntektsfall enn ventet bidro til at Vatikanet fikk et mindre underskudd i fjor enn året før. Illustrasjonsfoto: Riccardo De Luca / AP / NTB
Kraftige kutt i reisekostnadene og mindre inntektsfall enn ventet bidro til at Vatikanet fikk et mindre underskudd i fjor enn året før. Illustrasjonsfoto: Riccardo De Luca / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vatikanstaten endte fjoråret med et underskudd på 66,3 millioner euro. Det var mindre enn ventet og et bedre resultat enn året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapet tilsvarer nesten 700 millioner kroner med dagens kurs. Finansminister Juan Antonia Guerrero Alves trekker fram kostnadskutt og mindre inntektsfall enn ventet som forklaringer på at kirkestaten ikke gikk mer i minus i koronaåret.

Utgiftene til reiser og arrangementer ble kuttet med to tredeler, og Vatikanets diplomater måtte stramme inn livremmen. Lønninger, hjelp til fattige og til kirker som sliter var prioriterte utgiftsområder.

Donasjonene økte noe i fjor, men Guerrero sier de såkalte Peterspengene – en årlig kollekt som går uavkortet til å drive administrasjonen av kirkestaten – gikk ned med 18 prosent. Pengene samles inn den søndagen som ligger nærmest 29. juni. I fjor ble mange messer holdt virtuelt på grunn av pandemien.

Til sammen falt Vatikanets inntekter med 5 prosent i fjor.

Selv om inntektene altså var høyere i 2019, endte regnskapet det året med e underskudd på 79,2 millioner euro.