Over 45.000 tilfeller av soppinfeksjon etter koronasmitte i India

En helsearbeider foretar en koronatest på en kvinne i delstaten Nagaland onsdag. Landet er hardt rammet av koronapandemien, og de to siste månedene har det også vært økning i antall infeksjoner med såkalt svartsopp. Foto: Yirmiyan Arthur / AP / NTB
En helsearbeider foretar en koronatest på en kvinne i delstaten Nagaland onsdag. Landet er hardt rammet av koronapandemien, og de to siste månedene har det også vært økning i antall infeksjoner med såkalt svartsopp. Foto: Yirmiyan Arthur / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to månedene har India registrert over 45.000 tilfeller av såkalt svartsopp, en dødelig soppinfeksjon, blant koronasmittede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste landets visehelseminister Bharati Pravin Pawar i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Han sa også at mer enn 4.200 av pasientene er døde som følge av soppinfeksjonen, som går under det vitenskapelige navnet mukormykose.

Infeksjonen ble først vurdert som svært sjelden, men under pandemien har tilfellene skutt fart. Infeksjonen ser ut til å ramme pasienter først etter at de har blitt friskmeldt for covid-19-smitte.

Infeksjonen blir omtalt som svært aggressiv, og kirurger har måttet fjerne øyne, neser og kjever fra pasienter for å hindre at infeksjonen sprer seg til hjernen. Dødelighetsraten er på mer enn 50 prosent.

Svartsopp fantes også før koronapandemien, men da lå det årlige antallet med infeksjonen på rundt 20 tilfeller, og kun hos folk med stor risiko for nedsatt immunforsvar, som i tilfeller med høyt blodsukkernivå, hiv eller organtransplantasjoner.

Eksperter mener den nylige økningen i soppinfeksjonen kan kobles til overdreven bruk av steroider for å behandle covid-19-symptomer.