Ungarns statsminister lover folkeavstemning om LQBT-lov

<p>Statsminister Viktor Orbán står på sitt, men lover er ungarerne skal få si sitt om en omstridt lov i en folkeavstemning.</p>
Statsminister Viktor Orbán står på sitt, men lover er ungarerne skal få si sitt om en omstridt lov i en folkeavstemning. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Ungarns statsminister Viktor Orbán lover folkeavstemning om det han kaller en barnevernlov, men som kommisjonen sier er brudd på EU-retten.

Den omstridte loven ble vedtatt i juni, til sterke protester fra kommisjonen og flere medlemsland.

Regjeringen mener at den beskytter mindreårige mot reklame og oppslag i massemedier som viser det Orban kaller avvik fra biologisk kjønn, kjønnsbytte og omtale av homoseksualitet.

Loven forbyr også seksualundervisning for mindreårige.

– I løpet av de siste ukene har Brussel tydelig angrepet Ungarn for vår barnevernlov. Ungarske lover tillater ikke seksuell propaganda i førskoler, skoler, på fjernsyn og i annonser, sier Orban i en video som ble lagt ut på Facebook.

Men han opplyste at ungarerne skal få si sin mening i en folkeavstemning. Det ble ikke sagt noe nærmere om hvordan og når dette skal skje.

Loven er blitt møtt med sterke protester fra aktivister, menneskerettighetsorganisasjoner og EU-kommisjonen. De mener at loven er LQBT-fiendtlig og bryter med grunnleggende rettigheter.

– Denne loven bruker beskyttelse av barn som et påskudd til å diskriminere. Det er skammelig, sa EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, tidligere i juli.

Personvernpolicy