Dette ble årets beste flyselskap i AirlineRatings kåring

En Qatar Airways-maskin fotografert i nærheten av Madrid-Barajas-flylassen i Spania.
En Qatar Airways-maskin fotografert i nærheten av Madrid-Barajas-flylassen i Spania. Foto: Richi McWallace / Shutterstock / NTB

Det siste året har vært tungt for luftfartsbransjen, men nå som trafikken tar seg opp igjen har AirlineRatings rangert det de mener er de beste flyselskapene i verden.

Som følge av coronapandemien har luftfartsbransjen det siste halvannet året vært preget av fly på bakken, røde tall på børsen og oppsagte ansatte. Nå som verdens flyselskap så vidt begynner å få luft under vingene igjen har AirlinesRating.com rangert det de mener er de beste flyselskapene i verden.

Kåringen offentliggjøres vanligvis i november åreti forveien, men pandemien har fått AirlinesRating.com til å tenke annerledes.

– Vi flyttet 2021-kunngjøringen til nå på grunn av Covid-kaoset. Vi ville se hvordan bransjen håndterte pandemien over lengre tid før vi tok avgjørelsene, sier sjefsredaktør i AirlinesRating.com, Geoffrey Thomas, ifølge CNN.

Flyselskapene blir i kåringen vurdert etter blant annet alder på flyflåten, tilbakemeldinger fra passasjerer og produkttilbud.

Selskapene blir som regel også vurdert etter økonomi, men siden coronapandemien har sendt mange av aktørene inn i økonomiske problemer ble dette punktet droppet i årets kåring.

Coronapandemien avgjorde

I år ble det Qatar Airways som stakk av med seieren. Fjorårets vinner, Air New Zealand, tok andreplassen.

Sjefsredaktør Thomas sier til CNN at det var Qatar Airways respons til pandemien som sikret Midtøsten-selskapet seieren.

– Qatar Airways har alltid ligget høyt oppe på kåringene og vunnet flere titler, som for eksempel selskapet med beste businessklasse, men det var selskapets dedikasjon til å holde rutenettverket sitt åpent som imponerte dommerne, sier Thomas til CNN.

(Listen til AirlinesRating.com ligger nederst i saken)

Flere kåringer

I tillegg til å ha kåret de 20 beste flyselskapene i verden har AirlinesRating.com også gjort kåringer i andre kategorier knyttet til luftfartsbransjen, deriblant «beste førsteklasse», vunnet av Singapore Airlines, «beste kabinpersonale», vunnet av Virgin Australia, og «beste flyplass-lounger», vunnet av Qantas.

Det britiske lavkostnadsselskapet EasyJet vant tittelen «beste lavkostnadsselskap i Europa» mens australske Jetstar og amerikanske Southwest vant samme tittel i sine respektive verdensdeler.

Topp 20 flyselskap i verden – AirlinesRating.com:

1. Qatar Airways 11. Lufthansa

2. Air New Zealand 12. ANA

3. Singapore Airlines 13. Finnair

4. Qantas 14. Japan Air Lines

5. Emirates 15. KLM

6. Cathay Pacific 16. Hawaiian Airlines

7. Virgin Atlantic 17. Alaska Airlines

8. United Airlines 18. Virgin Australia

9. EVA Air 19. Delta Air Lines

10. British Airways 20. Etihad Airways

Personvernpolicy